Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU yrittää luokitella öljypalmut metsäksi

5.2.2010 12.27

Riikka Suominen

Euroopan komissio ja osa jäsenmaista haluaa lukitella palmuöljyplantaasit metsäksi. Asiasta kirjoittaa Euobserver.com-verkkolehti.

Suunnitelma paljastui kun korkeantason EU-lähde vuosi julkisuuteen valmisteilla olevan EU-asiakirjan. Maaliskuussa julkaistavaksi tarkoitetussa luonnoksessa sanotaan, että koska palmuöljyviljelmät ovat tarpeeksi korkeita ja varjoisia, voi ne laskea metsäksi.

Vihreät ryhmät ovat raivostuneet asiasta.

"Palmuöljyviljelmät ovat pahin esimerkki biopolttoaineiden ongelmista", kirjoittaa Adrian Bebb Euroopan Maan ystävien sivulla.

"Palmuöljy-yritykset ovat tehneet hyvää lobbaamistyötä viime aikoina", kirjoitus jatkuu.

Biopolttoaineille on haluttu selkeät säännöt, jotka erottelevat ympäristöystävälliset ratkaisut kestämättömistä.

Sääntöjä on kaivattu sen jälkeen kun vuonna 2008 julkaistiin lukuisia raportteja, jotka osoittivat, että monet biopolttoaineet itseasiassa sekä lisäävät kasvihuonekaasuja että nostavat ruuan hintaa. Palmuöljyntuotantoa pidettiin raporteissa räikeimpänä esimerkkinä ongelmista.

EU:n komissio ei  suostu kommentoimaan vuotanutta asiakirjaa Euobserver.com:lle, mutta komission tiedottaja huomauttaa, että luonnos otetaan käyttöön vain, jos uusi komissio ja energia-alasta vastaava korkea virkamies hyväksyvät väistyvän komission työn.

palmuöljy  biopolttoaineet 
Viite