Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU:n ja USA:n kauppaneuvottelut käyntiin – vihreät huolissaan

23.5.2013 14.09

Lasse Leipola

Vihreiden europarlamentaarikot Tarja Cronberg ja Satu Hassi ovat huolissaan EU:n ja Yhdysvaltain kauppasopimusneuvotteluista. Parlamentti äänesti tänään torstaina neuvotteluiden aloittamisen puolesta.

”Kyseessä ei ole mikä tahansa kauppasopimus, EU:n ja USA:n kansantaloudet ovat yhteensä lähes puolet maailmantaloudesta. Esitellyt laskelmat sopimuksen hyödyistä ovat olleet ylioptimistisia. Vaihtoehtojakin on, kauppaa voidaan lisätä myös esimerkiksi tullimuodollisuuksia helpottamalla”, parlamentin ulkoasiain valiokunnassa istuva Cronberg sanoo meppien yhteistiedotteessa.

Komission esityksestä poiketen parlamentti ei kuitenkaan tukenut kulttuurituotteiden sisällyttämistä neuvotteluihin.

”EU:n tulee pitää kiinni eduistaan myös kulttuurialojen suhteen. Esimerkiksi elokuvat ja musiikki tulee jättää sopimuksen ulkopuolelle. Monikielisen EU:n kulttuuri ei pärjää kilpailussa amerikkalaisen viihdeteollisuuden kanssa”, Cronberg sanoo.

Hassi puolestaan nostaa esille huolen ruokatuotteista.

”Yhdysvallat on vaatinut löysäämään EU:n elintarvikelainsäädäntöä. Kenkä puristaa muun muassa geenimuuntelusta ja hormonien käytössä lihantuotannosta. EU:n ei missään tapauksessa tule alistua löysentämään geenimuunnellun ruoan merkintä- ja testausvaatimuksia, tai hormonien käyttökieltoa karjankasvatuksessa”, Hassi sanoo.

Hänen mukaansa kauppasopimuksilla ei saa heikentää EU-lainsäädäntöä yhdysvaltalaisten firmojen vaatimusten takia.

vihreät  ruoka  yhdysvallat 
Viite