Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU:n maatalouden vihertäminen vesittyi entisestään

25.9.2013 11.37

Lasse Leipola

Euroopan maatalouden vihertäminen takkuaa. Parlamentin ja komission neuvotteluissa eilen tiistaina tehty sopimus yhteisestä maatalouspolitiikasta (CAP) on europarlamentin vihreiden mukaan paljon huonompi kuin maaliskuussa parlamentissa hyväksytty esitys, joka sekin joutui vihreiden kritiikin kohteeksi.

”Eilisillan sopimus vahvistaa epäonnistuneen CAP-uudistuksen kohtalon ja jää merkittäväksi menetetyksi mahdollisuudeksi maatalouden uudistamiseen”, moittii vihreitä edustava ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja José Bové puolueen sivuilla.

Hän moittii muun muassa sitä, että jatkossakin tukea saavat myös ne, jotka eivät sitä tarvitse. Myös "vihertämiseen" liittyvät säännöt ovat Bovén mukaan täynnä poikkeuksia eivätkä siten edistä kestävää maataloutta.

”Täydellisen viljelykierron, mikä olisi hyödyttäisi ympäristöä, maaperää ja vähentäisi maanviljelijöiden riippuvuutta kemikaaleista, sijaan CAP edistää heikompaa lajikkeiden monipuolistamista. Toinen porsaanreikä on se, ettei torjunta- ja lannoiteaineiden käyttöä kielletä ekologisesti tärkeillä EFA-alueilla, eli viljelijä voi viljellä yhtä geenimuunneltua soijalajiketta, käyttää torjunta-aineita ja silti kutsua sitä EFA:ksi”, Bové sanoo.

euroopan unioni  maatalous 
Viite