Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Electio 2014

Parlamentin paikkajako graafina.
Uusjako. Electio 2014 -palvelun viimeviikkoinen arvio uuden parlamentin kokoonpanosta.Electio 2014

Uusjako. Electio 2014 -palvelun viimeviikkoinen arvio uuden parlamentin kokoonpanosta.

Euroäänestys alkaa – kiinnostaako kansaa tällä kertaa?

14.5.2014 8.24

Lasse Leipola

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona ja jatkuu ulkomailla lauantaihin ja kotimaassa ensi viikon tiistaihin asti.

Gallupit ennakoivat vaalivoittoja perussuomalaisille (1–2 paikkaa lisää), vasemmistoliitolle (1 paikka) sekä mahdollisesti kokoomukselle (1 paikka). Vihreät, rkp ja kristillisdemokraatit ovat kukin vaarassa menettää yhden paikan. Äänestysaktiivisuus on kuitenkin perinteisesti jäänyt eurovaaleissa vaatimattomaksi, mikä hyödyttänyt vihreitä ja muita puolueita, joiden kannattajat äänestävät ahkerasti siitä riippumatta, mitkä vaalit ovat kyseessä.

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi marraskuussa TNS Gallupin -kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 52 prosenttia suomalaisista äänestää varmasti eurovaaleissa. Vihreä Lanka puolestaan kertoi maaliskuussa, että Euroopan komission Suomen edustuston selvityksessä 62 prosenttia sanoi äänestävänsä ”varmasti tai todennäköisesti”.

Tosin kyselyt ovat ennenkin povanneet äänestysaktiivisuuden nousua, joka on lopulta jäänyt tulematta. Esimerkiksi komission vastaavassa kyselyssä varmoja tai todennäköisiä äänestäjiä oli vuonna 2009 peräti 80 prosenttia ja äänestysaktiivisuus jäi silti aiempien vaalien tapaan noin 40 prosenttiin.

Koko unionin tasolla vaalien uskotaan tasaavan tilannetta kahden suurimman parlamenttiryhmän, sosialistien (S&D) ja konservatiivien (EPP), välillä. Nykyisin EPP on 275 paikallaan ylivoimaisesti parlamentin suurin ryhmä, mutta jotkut gallupit ovat ennakoineen S&D:n nousevan nykyisestä 194 paikasta jopa tasoihin (noin 210 paikkaa kummallakin).

Vihreille kaikkien jäsenmaiden gallupit kattava Electio 2014 -palvelu povaa kovaa pudotusta nykyisestä 58 paikasta noin 40 paikkaan.

vihreät  eurovaalit 
Viite