Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan avaruushallinto: "Tuomiopäivän asteroidi" luultua suurempi

9.1.2013 16.21

Sammeli Heikkinen

Vuonna 2029 maapallon lähietäisyydeltä ohittava asteroidi Apophis on aiemmin arvioitua suurempi, Euroopan avaruushallinto Esa kertoo.

Esan Herschel-avaruusteleskooppi havainnoi maata lähestyvää asteroidia viikonloppuna. Apophis ohittaa keskiviikkona maapallon noin 14,5 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Herschelin havaintojen mukaan Apophis on läpimitaltaan noin 330-metrinen.

Aiempi arvio oli noin 270 metriä, tosin 60 metrin virhemarginaalilla molempiin suuntiin. Uuden havainnon perusteella Esa laskee, että Apophiksen massa on 75 prosenttia arvoitua suurempi. Asteroidi myös heijastaa aiemmin arvioitua vähemmän valoa eli sen albedo on arvioitua pienempi.

Albedo vaikuttaa siihen, miten paljon auringon lämpö muuttaa asteroidin lentorataa. Ja Apophiksen lentorata kiinnostaa poikkeuksellisen paljon. 

Sitä on nimittäin kutsuttu myös tuomiopäivän asteroidiksi, sillä heti havaittuaan sen vuonna 2004 Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa laski, että asteroidi osuu maapalloon kolmen prosentin todennäköisyydellä vuonna 2029.

Laskelmat täsmentyivät nopeasti ja törmäysmahdollisuus suljettiin pois. Apophiksen epäillään kuitenkin ohittavan maan noin 36 000 kilometrin päästä eli kauimpana maasta sijaitsevien satelliittien lentoradan sisäpuolelta. Apophis ohittaa maan jälleen 2036.

Vielä ei ole varmuutta, kuinka läheltä Apophis tuolloin ohittaa maan, sillä vuoden 2029 ohitus vaikuttaa sen lentorataan. Tämänhetkisten laskelmien mukaan mahdollisuus siitä, että asteroidi joutuisi törmäyskurssille maan kanssa on olematon.

 

avaruus  apophis 
Viite