Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tulokas. Ska Keller on Saksan vihreiden eurovaalilistalla sijalla seitsemän. Tällä hetkellä Saksan vihreillä on 13 meppiä, joten valinta Euroopan parlamenttiin on hyvin todennäköinen.

Tulokas. Ska Keller on Saksan vihreiden eurovaalilistalla sijalla seitsemän. Tällä hetkellä Saksan vihreillä on 13 meppiä, joten valinta Euroopan parlamenttiin on hyvin todennäköinen.

Euroopan toivo

27.2.2009 12.08

Noora Jussila

Saksan vihreiden tuleva euroedustaja Ska Keller vastaa väitteisiin Euroopan tulevaisuudesta.

1. Olet Saksan vihreiden eurovaaliehdokas ja tulet listasijoituksesi vuoksi todennäköisesti pääsemään Euroopan parlamenttiin. Nuorilla mepeillä ei kuitenkaan ole paljon vaikutusmahdollisuuksia, koska vanhat ja kokeneet poliitikot jyräävät ylitsenne.

Se tulee olemaan vaikeaa, ainakin Saksan vihreiden ryhmässä, koska meillä on kolme nuorta ehdokasta 13 ensimmäisellä sijalla, eivätkä monet ehdokkaista ole olleet Euroopan parlamentissa aiemmin. Myös useista muista maista vihreät lähettävät parlamenttiin nuoria ihmisiä. Jo pelkkien numeroiden perusteella vanhojen meppien tulee olemaan vaikeata jyrätä uudet mepit. Sitäpaitsi en usko, että he edes haluavat tehdä niin.

2. Olet feministi. Tällä hetkellä naiset ovat melko tasa-arvoisessa asemassa Euroopan unionissa. Pian meidän pitää kiinnittää enemmän huomiota miesten oikeuksiin.

Valitettavasti naisten täytyy edelleen taistella oikeuksiensa puolesta. Naiset ansaitsevat Euroopassa edelleen vähemmän kuin mieskollegat. Joissain maissa tuloero on jopa 23 prosenttia. Naiset ovat aliedustettuja monilla johtopaikoilla niin talouselämässä kuin politiikassakin. Oikeus aborttiin ja perinteinen sukupuolirooliajattelu ovat asioita, jotka EU:n tulee ratkaista.

Mutta kyllä meidän tulee puhua myös miesten roolista. Jotta voimme murtaa naisen sukupuoliroolin, meidän tulee murtaa myös perinteisen maskuliinisuuden käsitys ja tarkastella uudelleen sukupuolirooleja vahvistavaa politiikkaa myös silloin, kun se koskee vanhempien rooleja.

3. Olet opiskellut islamin uskontoa, asunut Istanbulissa ja puhut turkkia ja arabiaa. Kahdenkymmenen vuoden kuluessa islamista tulee Euroopan pääuskonto ja se tuhoaa kulttuuriperintömme.

Tällä hetkellä näyttää ennemminkin siltä, että yhä useammat jättävät uskontonsa tai eivät ainakaan harjoita uskontoaan enää. Ehkä ateismista tulee suurempi juttu. Kulttuuriperintöömme vaikuttavat monet asiat, muun muassa muslimi-Espanjan tieteet, Euroopan kauppayhteydet itään sekä pitkät juutalaiset perinteet etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Kulttuuri on aina prosessi. Uudet ihmiset rikastuttavat kulttuuriamme. Sitä ovat rikastuttaneet uudet ajatukset ja ihmiset viimeisen tuhannen, sadan ja kahdenkymmenen vuoden ajan – ja niin käy jatkossakin.

4. Olet fasismin ja rasismin vastaisen Antifan jäsen. Talouden taantuman myötä asenteet maahanmuuttajia kohtaan kovenevat ja rasismi nousee Euroopassa.

Niin saattaa käydä. Toisaalta lama vaikuttaa maahanmuuttajiin usein eniten, sillä he ovat ensimmäiset jotka menettävät työpaikkansa. Nyt on työväenliikkeen aika. Sellaisen, jonka mukana myös maahanmuuttajat nousevat taistelemaan meitä kaikkia koskevia ongelmia vastaan: työttömyys, alhaiset palkat, pätkätyöt ja niin edelleen.

Koska tämä on kansainvälinen kriisi, myös kriisin vaikutukset ovat suuremmat. Ammattiyhdistysten ja työväenliikkeen tulee löytää yhteisiä tavoitteita, toimia yhdessä kansainvälisellä tasolla ja lakata ajamasta vain kansallisia etuja.

5. Puolisosi Markus Drake on suomalainen aktivisti. Yhdessä olette superpari, joka muuttaa maailmaa. Suomalaiset aktivistit vain ovat liian kilttejä ja harmittomia. He eivät saavuta mitään.

Kyllä me ainakin yritämme. Useimmat asiat joita itse teen ovat kilttejä ja harmittomia. Se ei tarkoita sitä, että aktivistit eivät saavuta mitään. Esimerkiksi Helsingissä aktivistien perustamat sosiaalikeskukset ovat todella mukavia eivätkä vahingoita ketään, mutta silti jotkut ihmiset kokevat ajatuksen jaetusta, yhteisöllisestä tilasta uhkaavana.

vihreät 
Viite