Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

James K. Lindsey / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Maakimalainen.
Kaivattu. Maakimalainen katosi Britanniasta 2000-luvun alussa, jonka jälkeen sitä on yritetty palauttaa muun muassa vapauttamalla Ruotsista tuotuja yksilöitä.James K. Lindsey / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Kaivattu. Maakimalainen katosi Britanniasta 2000-luvun alussa, jonka jälkeen sitä on yritetty palauttaa muun muassa vapauttamalla Ruotsista tuotuja yksilöitä.

Eurooppa vaarassa menettää miljardeja kimalaisten takia

4.4.2014 8.33

Lasse Leipola

Sukupuutto uhkaa 24 prosenttia Euroopan 68:sta kimalaislajista, arvioi kansainvälisen luonnonsuojeluliiton tuore raportti. Järjestö muistuttaa, että kimalaiset ja muut pölyttäjät tarjoavat Euroopan maataloudelle vuosittain 22 miljardin euron arvoisen pölytyspalvelun ja että viidestä tärkeimmästä pölyttäjälajista kolme on kimalaisia.

”Olemme erittäin huolestuneista näistä havainnoista. Näin suurella uhattujen lajien osuudella voi olla vakavia vaikutuksia ruokatuotantoomme”, biodiversiteettivastaava Ana Nieto sanoo IUCN:n tiedotteessa.

Järjestön mukaan ilmastonmuutos on yksi keskeisistä syistä kimalaisten ahdinkoon. Esimerkiksi toiseksi suurin kimalaislaji, Suomessakin esiintyvä tundrakimalainen on vaarassa, koska sitä esiintyy nimensä mukaisesti vain Skandinaavian tundralla ja Pohjois-Venäjällä, eli alueilla, jotka lämpenevät huomattavasti tulevaisuudessa.

Toinen suuri uhka kimalaisille on tehomaatalous ja maankäytön muuttuminen. Euroopan suurinta kimalaista (Bombus fragrans) uhkaa puolestaan maatalous tehostaminen Ukrainalla ja Venäjällä. IUCN:n mukaan olisikin tärkeää, että peltojen ympärille jätetään kaistaleita, joilla erilaiset kukat saavat kasvaa vapaasti.

”Kimalaisten ja niiden elinympäristöjen suojelu, pilaantuneiden ekosysteemisen palauttaminen, biodiversiteettiystävällisen maatalouden edistäminen ovat olennaisia keinoja Euroopan kimalaisia uhkaavan kehityksen kääntämiseksi”, Nieto sanoo.

luonnonsuojelu  maatalous  kimalaiset 




Viite