Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

BUAV

Apina häkissä.
Kokeita kädellisillä. Europarlamentti äänestää, saako apinoita yhä käyttää eläinkokeissa. BUAV

Kokeita kädellisillä. Europarlamentti äänestää, saako apinoita yhä käyttää eläinkokeissa.

Europarlamentti päättää apinakokeista

4.5.2009 9.37

Taina Tervonen

Apinakoekielto uhkaa vesittyä EU:ssa. Euroopan parlamentti päättää huomenna tiistaina, saako apinoita edelleen käyttää eläinkokeissa. Asiaa käsitellään tänään täysistunnossa.

Komission ehdotus yli 20 vuotta vanhan koe-eläindirektiivin uudistamiseksi tiukentaisi eläinkokeiden ehtoja ja valvontaa mutta sallisi edelleen kädellisten käytön niissä.

Näin siitä huolimatta, että parlamentti vaati jo syyskuussa 2007 luonnosta pyydettyjen apinoiden ja ihmisapinoiden käyttökieltoa sekä asteittaista luopumista kaikista apinakokeista.

Lääketeollisuus ja eläinsuojelujärjestöt ovat lobanneet voimalla sen jälkeen, kun komissio viime marraskuussa antoi esityksensä uudistuksesta. Nyt äänestykseen tuleva teksti on kompromissi, joka korostaa eläinten hyvinvoinnin ja vaihtoehtoisten menetelmien tärkeyttä mutta sallii toistuvat kokeet samalla eläimellä ja kädellisten käytön kokeissa.

Kompromissi ei tyydytä eläinsuojelujärjestöjä, jotka arvostelevat kipakasti parlamentin maatalousvaliokuntaa esityksen vesittämisestä.

Maaliskuussa asiasta äänestänyt valiokunta sallisi apinoiden käytön kaikessa lääketieteellisessä perustutkimuksessa, kun komission esitys rajaa käytön tutkimukseen, jolla yritetään turvata kyseisen lajin säilyminen tai parantaa ihmiselle hengenvaaralliset ja vakavat sairaudet.

Valiokunta ei myöskään halua komission tavoin kieltää apinoiden pyydystämistä luonnosta vaan tyytyy vaatimaan tieteellistä tutkimusta mahdollisuuksista siirtyä kasvatettujen apinakantojen käyttöön.

”Kyse ei ole valinnasta tieteen, lääkekehittelyn ja eläinsuojelun välillä. Kyse on siitä, otetaanko huomioon kansalaisten valtaosan arvot vai annetaanko teollisuuden jatkaa koe-eläinten käyttämistä tarpeettomasti”, toteaa Sonja Van Tichelen Eurogroup for Animals -järjestöstä.

Komission vuonna 2006 tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista haluaa kieltää kaikki kokeet apinoilla.

”Lääketeollisuudella on valtavat määrät rahaa lobbaukseen. Kansalaisjärjestöt toimivat yritysmaailmaa huomattavasti niukemmilla varoilla, joten kansalaisten ääni ei näköjään yllä parlamentaarikkojen korviin”, toteaa Helinä Ylisirniö Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitosta.

Jos kompromissi ei saa enemmistön tukea, se palaa pöydälle ja kesällä valittavan parlamentin asialistalle.

eläinoikeudet 
Viite