Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

electio2014.eu (CC-BY-NC-ND)

Vaalikartta.
Sinipunaa. Kartassa kukin jäsenmaa on värjätty suurimman euroryhmän mukaan. Esimerkiksi Suomessa se on EPP (sininen) ja Ruotsissa sosialistit (punainen).electio2014.eu (CC-BY-NC-ND)

Sinipunaa. Kartassa kukin jäsenmaa on värjätty suurimman euroryhmän mukaan. Esimerkiksi Suomessa se on EPP (sininen) ja Ruotsissa sosialistit (punainen).

Eurovaaleissa hurja loppukiri – vihervasemmisto nousussa

22.5.2014 9.00

Lasse Leipola

Eurovaaliehdokkailla ja heidän edustamillaan puolueilla on enää muutama päivä aikaa vaikuttaa eurovaalien lopputulokseen. Sunnuntain äänestyksestä on tulossa erittäin kiinnostava.

Ylen tänään torstaina julkistaman gallupin mukaan kokoomus olisi saamassa neljä ja keskusta kolme paikkaa. Sdp ja perussuomalaiset saisivat kumpikin kaksi paikkaa ja vihreät sekä vasemmistoliitto yhden paikan kumpainenkin.

Mielipidemittauksen perusteella suuret puolueet ja erityisesti sdp ovat menettäneet kannatustaan pienemmille puoluille. Vihreiden ja sdp:n välinen ero onkin kutistunut maaliskuun 6,6:sta prosenttiyksiköstä 3,8 prosenttiyksikköön.

Helsingin Sanomat julkisti tänään oman, useisiin kannattusmittauksiin perustuvan analyysinsä, jonka mukaan Suomen 13:sta paikasta 12 on melko varmoja. Erona Ylen gallup-arvioon on se, että HS:n arvioi, että kokoomuksen neljäs paikka saattaa mennä myös vihreille tai rkp:lle. Tosin Ylen tänään julkistaman arvion perusteella kristilliset ovat nousseet rkp:n kanssa tasoihin.

Tiistaina julkistettiin myös viimeisin koko Euroopan kannatusmittauksia kokoava Pollwatch-arvio. Sen mukaan vaalien suurimpia voittajia olisivat vasemmisto, sosialistit sekä perinteisten ryhmien ulkopuoliset puolueet, eli niin sanottu NI-ryhmä.

Selvää vaalitappiota povataan EPP:lle (jossa Suomen kokoomus), ALDE:lle (keskusta) ja vihreille. Tosin vihreät ovat tässäkin selvityksestä parantaneet viimeisten viikkojen aikana.
Viite