Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Heidi Hautala.
Eteenpäin. Heidi Hautala tyhjensi työhuonettaan alkuviikolla ulkoministeriön Meripajalla. Hautalan seuraajaksi valittiin keskiviikkona Pekka Haavisto.Satu Kosenius-Hänninen

Eteenpäin. Heidi Hautala tyhjensi työhuonettaan alkuviikolla ulkoministeriön Meripajalla. Hautalan seuraajaksi valittiin keskiviikkona Pekka Haavisto.

Eurovaaliehdokkuus kiinnostaa Heidi Hautalaa

17.10.2013 12.03

Jukka Vahti

Kehitysministerin tehtävästä viime viikolla eronnut Heidi Hautala (vihr) on kiinnostunut ehdokkuudesta ensi kevään europarlamenttivaaleissa.

Vihreä Lanka haastatteli Hautalaa tämän toiseksi viimeisenä työpäivänä tiistaina Ulkoministeriön Meripajalla.

Kysymykseen, kuinka paljon eurovaaliehdokkuus kiinnostaa asteikolla yhdestä kymmeneen, Hautala vastasi "aika paljon", tosin pienellä varauksella.

"Voi olla, että tulee vielä muitakin näkymiä. Pieni vuorotteluvapaa on nyt joka tapauksessa paikallaan, että saan rauhassa katsella maailmaa. Olen ollut vuodesta 1991 yhtäjaksoisesti joko kansanedustaja tai Euroopan parlamentin jäsen ja nyt vähän yli kaksi vuotta ministeri. Kukaan ei ole vaatinut, että minun pitäisi jäädä eläkkeelle. Kaikkea muuta on kyllä sanottu”, Hautala sanoi.

Vihreän Langan syyskuun puolessa välissä tekemässä vihreiden jäsenkyselyssä Hautala oli kolmanneksi suosituin vaihtoehto puolueen kärkiehdokkaaksi eurovaaleissa Pekka Haaviston ja Satu Hassin jälkeen.

Viime päivinä valtion omistajaohjauksesta käydyssä keskustelussa on puhuttu paljon siitä, mikä politiikan rooli ministerin toiminnassa on. Vihreän Langan haastattelussa Hautala arvioi, että ministerin pestissä on edelleen tilaa myös aatteellisuudelle.

”Vaikeus tulee siinä, että kun puhutaan esimerkiksi Suomen arktisesta strategiasta, kuuden puolueen hallituksessa käy niin, että kirjoitetaan aika yleisellä tasolla vaikeasti yhteen sovitettavia tavoitteita. Kun kulloinkin vastuullinen alkaa oikeasti sovittaa niitä yhteen, tulee erimielisyyksiä siitä, miten se oikeasti pitäisi tehdä. Valtionyhtiöiden kohdalla yritysvastuu ja markkinoilla kilpailu pitää pystyä sovittamaan yhteen.”

Hautala ei myöskään kannata omistajaohjauksen irroittamista päivänpolitiikasta, vaikka tehtävä on osoittautunut monelle ministerille haastavaksi.

”Minunkin tapauksessani esille on noussut kysymys siitä, saako ohjata vai ei. On näkemyksiä, että olisi parempi poliitikoille kun eivät polttaisi näppejään ja sekaantuisi asioihin poliittisesti. Minä en ajattele niin, vaan että juuri sen vuoksi on ministeri ja politiikkaa, että ohjataan. Ohjaamisen pitää tietysti perustua hallituksen linjauksiin.”

Lue Heidi Hautalan koko haastattelu tällä viikolla ilmestyvästä Vihreästä Langasta.

vihreät  eurovaalit 






Viite