Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Relander, Kari ja Cronberg.
Antaa palaa. Tarja Cronberg esitteli viime viikon maanantaina vihreiden kampanjaa Stockmannin sampanjabaarissa Helsingissä. Jukka Relander ja Emma Kari joivat kuohuvaa. Mikael Ahlfors

Antaa palaa. Tarja Cronberg esitteli viime viikon maanantaina vihreiden kampanjaa Stockmannin sampanjabaarissa Helsingissä. Jukka Relander ja Emma Kari joivat kuohuvaa.

Eurovaalit eivät lyö leiville

19.5.2009 8.32

Jukka Vahti

Eurovaalit ovat suomalaisille puolueille rahareikä, johon upotetuille euroille saadaan vain vähän suoraa poliittista tai taloudellista vastinetta.

Eduskuntavaaleihin verrattuna eurovaalimenestys ei juuri vaikuta puolueiden käytössä oleviin resursseihin. Eduskuntavaalien tulos vaikuttaa suoraan puolueiden saamaan puoluetukeen, puolueiden julkisuuskuvaan ja asemaan hallitusneuvotteluissa.

Europarlamentin ja meppien julkisuus on Suomessa vaatimatonta. Jopa rivijäsenten on vaikea innostua vaaleista.

”Kun kyseessä ovat vaalit, jotka eivät ihmisiä keskimäärin hirveästi kiinnosta, se näkyy vaalityön intensiteetissä. Mutta kyllä sellainen perusväki, joka järjestää esimerkiksi kadunvarsitilaisuudet, on vaaleissa kuin vaaleissa liikkeellä samalla tavalla”, Sdp:n puoluesihteeri Ari Korhonen sanoo.

Vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin mukaan vihreät ja kokoomus ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että niiden kannattajat ovat kiinnostuneita myös eurovaaleista.

Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan puolue käyttää eurovaaleihin yhtä paljon rahaa kuin kunta- ja eduskuntavaaleihin.

”Eurovaalit ovat olleet meille aina ihan yhtä tärkeät vaalit kuin mitkä tahansa muutkin”, Tujunen vakuuttaa.

Kotimaiset vaalit ovat puolueille oiva tilaisuus houkutella uusia ihmisiä mukaan ehdokkaiksi ja ruohonjuuritason toimintaan. Eurovaaleissa paikallistoiminta on vähäistä.

”Eurovaaleissa laajoja joukkoja on hankala saada liikkeelle. Eduskunta- ja kuntavaaleissa ehdokkailla on enemmän tukiryhmiä, ja sitä kautta porukkaa on niissä vaaleissa enemmän mukana”, Sdp:n Korhonen sanoo.

Laturi, Tujunen ja Korhonen muistuttavat, että eurovaaleissa on joka tapauksessa paljon pelissä. Vaalien tulos vaikuttaa suoraan esimerkiksi siihen, minkälaista sosiaali-, talous- ja ilmastopolitiikkaa EU lähivuosina tekee.

Käytännössä eurovaalien tärkein merkitys suomalaisille puolueille on uusien ehdokkaiden ja näkemysten lanseeraaminen. Eurovaalitulos antaa suuntaa vuoden 2011 eduskuntavaaleille. Monille ehdokkaille eurovaalit ovat ponnahduslauta julkisuuteen eduskuntavaaleja varten.

Tujunen muistuttaa, että eurovaalien tulos on viimeinen ”todellinen gallup” ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Sdp:n Korhonen kuvaa eurovaaleja viimeistelyharjoitukseksi.

”Eurovaaleista on reilusti alle kaksi vuotta siihen, kun eduskuntavaalien kampanjat käynnistyvät.”

vihreät  eurovaalit 


Lisää aiheesta:



Viite