Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

EU:ssa sorvataan yhteistä turvapaikkajärjestelmää

13.7.2010 10.54

Saija Räsänen

Euroopan unionin maahanmuuttoministerit pohtivat yhteiseurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän luomista oikeus- ja sisäasiainministereiden kokouksessa 15-16. heinäkuuta Brysselissä.  Suomea kokouksessa edustavat oikeusministeri Tuija Brax, maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ja valtiosihteeri Antti Pelttari.

Yhteisen turvapaikkajärjestelmän pitäisi olla valmiina vuonna 2012, kerrotaan sisäasiainministeriön tiedotteessa. Suomi pitää tärkeänä tavoiteaikataulussa pysymistä.

Turvapaikkajärjestelmä koostuu turvapaikkamenettely-, pakolaisen määritelmä- ja turvapaikanhakijan vastaanottodirektiiveistä sekä vastuunmäärittämis- ja Eurodac-asetuksista. Suomi haluaisi uudistaa näitä kaikkia samaan aikaan.

Nykyisen järjestelmän peruspilari on vuonna 2003 voimaan tullut Dublin-asetus, jonka tarkoituksena on estää turvapaikanhakijoita etsimästä edullisimman kohtelun tarjoavaa maata ja varmistaa, että vain yksi jäsenvaltio käsittelee kunkin turvapaikanhakijan tapausta.

Suomen kannan mukaan Dublin-asetuksesta ei kuitenkaan saa tehdä taakanjaon välinettä, ja erityisten maahanmuuttopaineiden kanssa painivia maita olisi tuettava. Ongelmana on se, ettei turvapaikanhakijoiden suojelun taso ole tällä hetkellä kaikissa maissa yhdenmukainen.

euroopan unioni  maahanmuutto  turvapaikanhakijat Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri