Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EVA-reportille tyly tuomio: ”Talouskasvu-uskovaisten viimeinen hätähuuto”

17.11.2011 11.04

Laura Häkli

Luonto-liiton pääsihteeri ja degrowth-liikeen aktiivi Leo Stranius arvostelee Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n eilen keskiviikkona julkaistua tuottavuusanalyysiä paniikinlietsonnasta.

"Analyysi, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, on talouskasvu-uskovaisten viimeisiä hätähuutoja jatkuvan talouskasvun puolesta. Talousvaikuttajat lietsovat paniikkia, pelottelevat työttömyydellä ja haluavat kiristää ruuvia, vaikka sellainen malli sopisi enemmän vanhanajan fordistiseen yhteiskuntaan kuin tähän päivään. Tuottavuus ei voi kasvaa loputtomasti, kun väestö ikääntyy ja ekologiset rajat tulevat vastaan", Stranius sanoo.

Hän toivoo, että työttömyydellä pelottelun ja tuottavuuden parantamisen sijaan EVA tutkisi sitä, miten hyvinvointi voitaisiin turvata laskevan talouden olosuhteissa.

"Esimerkiksi työtä pitäisi jakaa tasaisemmin niin, että päästään nykytilanteesta, jossa osa ihmisistä tekee liikaa töitä ja osa on työttömänä. Palkankorotusten sijaan ihmisten pitää voida lyhentää työaikaansa, verotuloja voi kerryttää esimerkiksi nostamalla perintöveroa", Stranius listaa.

EVA:n raportin julkituoma tuottavuuden heikkeneminen Suomessa ei ollut degrowth-aktivisteille yllätys. Degrowth-liikkeen eli Kohtuutalous-liikkeen mukaan yhteiskunnassa pitää varautua hallittuun laskevan talouden aikaan.

"Tämä on yksi signaali siitä, mitä Suomessakin on tapahtumassa. Monilla aloilla tuottavuus voi tietenkin vielä kasvaa ja tehottomuutta voidaan korjata, mutta ei loputtomasti. Nyt koko järjestelmä on laskettu ikuisen parin prosentin talouskasvun varaan, mikä on kestämätöntä. Ihmiset arvostavat nykyään aikaa, perhettä ja työn merkityksellisyyttä enemmän kuin rahaa."

talous 
Viite