Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors / Keksi

Jyrki Kasvi.
Uutta kohti. Jyrki Kasvi pakkasi tavaroitaan maanantaina eduskunnan lisärakennuksessa.Mikael Ahlfors / Keksi

Uutta kohti. Jyrki Kasvi pakkasi tavaroitaan maanantaina eduskunnan lisärakennuksessa.

Ex-kansanedustaja: Emme osanneet kuin naureskella persuille

21.4.2011 9.30

Saija Räsänen

Eduskunnasta pudonnut Jyrki Kasvi suree sitä, että vihreät vastasivat perussuomalaisten nousuun ihmetyksensekaisella naurulla.

Miltä nyt tuntuu, ja mistä tippumisesi johtui?

”Vituttaa kuin pientä apinaa. Toisaalta on vaikea sanoa, mitä olisi voinut tehdä toisin. Totta kai olisi voinut ottaa kymppitonnin lisää lainaa ja mainostaa enemmän - ehkä sillä tavalla tämän olisi saanut käännettyä henkilökohtaisesti paremmaksi. Tippumiseen on monta syytä. Vihreiden edustamat arvot - luontoarvot, suvaitsevaisuus ja avoimuus - kokivat ylipäätään rökäletappion.”

Miten jatkat tästä eteenpäin?

”Työtä haeskelen. Olen periaatteessa virkavapaalla Teknillisestä korkeakoulusta tutkijan hommista, mutta virkaa ei ole käytännössä olemassa, eikä siihen ole rahoitusta. Olen klassinen akateeminen pätkätyöläinen. Aalto-yliopistolta tuli vähän aiemmin yhteydenotto, jossa kyseltiin, että mitäs nyt tehdään, mutta asia jäi vaalien alla auki, kun kaikki olettivat, ettei se realisoidu häiritsemään. Täytyy sieltä kysellä, onko niillä käyttöä mulle.

Tässä on se ongelma, että mä olen kahdeksan vuotta ajastani jäljessä. Ei tämä tosin ole sen kummempaa kuin pari lasta tehneen naisen arki millä tahansa alalla.”

Mistä vihreiden tappio johtui?

”Se oli sikäli yllättävää, että fiilis kentällä oli tosi hyvä. Virheemme oli se, ettemme ymmärtäneet havahtua perussuomalaisten nousuun sen vaatimalla tavalla riittävän ajoissa. Se arvomaailma tuntui niin vieraalta, että emme osanneet muuta kuin pudistella päätä, ihmetellä ja naureskella. Kuvittelimme, että ilmiö oli marginaalissa, mutta ei se ollut. Ilmassa oli liikaa epäuskoa.”

Onko eduskunnassa nyt ketään, joka tietää, miten tietoyhteiskuntaa pitäisi kehittää?

”Toivottavasti Mikael Jungner ottaa tämän tontin hoitaakseen. Täytyy nojata usko siihen, että monta hyvää asiaa on saatu tällä vaalikaudella liikkeelle, kuten julkisen datan avaaminen. Toivon, että se menee virkavoimin eteenpäin. Julkisten tietokantojen avaamista ja viranomaisten tietojärjestelmien yhteentoimivuutta pitäisi kehittää jatkossakin niin, ettei annettaisi jokaisen viraston ja osaston huseerata yksinään.”

vihreät  eduskuntavaalit 
Viite