Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / rogiro (CC-BY-NC)

Paljonko pääsee ilmaan? Eteläafrikkalainen viinitila.Flickr / rogiro (CC-BY-NC)

Paljonko pääsee ilmaan? Eteläafrikkalainen viinitila.

FAO selvittää kehitysmaiden maatalouspäästöjä suomalaisrahoilla

9.12.2009 8.38

Noora Jussila

Suomi aikoo rahoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n hanketta, jossa selvitetään kehitysmaiden maatalouden päästöjä.

Hankkeen tarkoituksena on edistää vähäpäästöistä maataloutta kehitysmaissa seuraavan viiden vuoden aikana.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 60 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja se toteutetaan monenvälisenä rahastona.

Suomi on ensimmäisenä maana sitoutunut rahoittamaan hanketta. Suomi rahoittaa ensimmäisen kahden vuoden aikana 3,9 miljoonalla dollarilla. Päätöksen rahoittamisesta teki ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

Arvioiden mukaan noin 14 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin maataloudesta. Maataloudella on myös potentiaalia lieventää ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä maaperään ja kasveihin sekä vähentämällä maatalouden päästöjä.

Hiilen sitomisen mahdollistavaa teknologiaa on jo kehitetty pienviljelyyn. Päästöjä vähentävät esimerkiksi kyntämättä viljely, kasvinjätteiden käyttö kompostointiin tai maaperän katteeksi, monivuotisten kasvien käyttö maaperän peittämiseksi, laidunmaiden parempi hoitaminen sekä metsäpeltoviljely, jossa yhdistetään puut ja viljelykasvit.

FAO:n hanke kehittää maailmanlaajuisen tietokannan maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä ja arvioi erilaisia rahoitusmekanismeja, joilla voidaan edistää päästöjä vähentäviä maatalouskäytäntöjä.

 

ilmastonmuutos 




Viite