Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Feministit ripittävät kuntia päivähoito-oikeuden kiertämisestä

7.10.2009 14.03

Josi Tikkanen

Naisasialiitto Unioni paheksuu kuntien yrityksiä kiertää subjektiivista päivähoito-oikeutta. Päivähoitojärjestelmän rapauttaminen heikentää järjestön mukaan työllisyyttä.

Unionin mukaan pääkaupunkisedun kuntien piirissä on virinnyt yrityksiä murtaa subjektiivista päivähoito-oikeutta kiertoreittiä. Espoo on päättänyt ja Vantaa valmistellut päätöstä siitä, että ne eväävät kotihoidontuen kuntalisän perheiltä, joilla on isompi lapsi päivähoidossa.

Myös muualla Suomessa on paikoin tehty jo aiemmin näitä linjauksia.

"Ongelmia ei ratkaista harkinnanvaraisella järjestelmällä, jossa kuntalisää voi saada, mikäli isompi lapsi tarvitsee päivähoitoa kuntoutuksellisista syistä", järjestö painottaa.

Naisasialiitto Unionin mukaan harkinnanvaraisuuden lisääminen päivähoidossa aiheuttaa tarpeetonta ja kallista byrokratiaa sekä heikentää perheiden ennaltaehkäisevän tuen perustaa.

Järjestön mukaan suomalaiset naiset osallistuvat erittäin aktiivisesti työelämään, vaikka syntyvyys keskitasoa. Unionin mukaan Suomen kattava päivähoitojärjestelmä on keskeisimpiä syitä tähän tulokseen.

"Joustava päivähoitojärjestelmä on ainoita keinoja huolehtia siitä, ettei äitiys aiheuta naisille ylimääräistä riskiä syrjäytyä työmarkkinoilta", järjestö uskoo.

lapset 
Viite