Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima jäi suomalaisfirmojen käsiin – mistä rahat ja asiantuntemus?

15.2.2013 15.35

Sammeli Heikkinen

Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaa puuhaava Fennovoima ei onnistunut saamaan hankkeeseensa mukaan uutta omistajaa. Energiajätti Eonin osuuden ostaa nykyisiä omistajia edustava yhtiö.

Kiinnostavaa on, löytyykö nykyiseltä omistajapohjalta rahaa rakentaa voimala, jonka hinnaksi on arvioitu jopa yli 8,5 miljardia euroa. Ydinvoimaosaamista omistajajoukosta ei löydy. Fennovoima ajoi voimalalupahakemustaan nimenomaan Eonin kokemuksella ydinvoimaprojekteista.

Nyt syntynyt omistustilanne on erikoinen. Uusien osakkeiden ostaja on Voimaosakeyhtiö SF. Se on kuitenkin vain Fennovoiman omistusjärjestelyjen vuoksi luotu yhtiö, jolla ei ole muuta omaa toimintaa. Tähän saakka Voimaosakeyhtiön omistus on jaettu 61 yrityksen kesken.

Eonin osuus on kuitenkin Talouselämän haastatteleman toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan nyt suoraan Voimaosakeyhtiön omistuksessa.

"Eonin 34 prosentin osakeomistus siirtyy nyt Voimaosakeyhtiölle. Yhtiö omistaa nyt itse itseään", Ottavainen selitti lehdessä.

Hänen mukaansa Eonin osuutta aletaan jakamaan Voimaosakeyhtiön omistajille siinä vaiheessa, kun laitosvalinta on tehty. Tuossa vaiheessa Voimaosakeyhtiön omistajien pitää päättää kuinka suuren siivun ne Fennovoiman laitoksesta haluavat ja myös maksavat.

Voimaosakeyhtiön omistajat ovat suurimmaksi osaksi paikallisia sähköyhtiöitä. Suurin yksittäinen omistaja on Outokumpu, joka omistaa Voimaosakeyhtiö SF:stä yli 14 prosenttia. Jos sen omistusosuus koko Fennovoiman ydinlaitoksesta olisi sama, metallijätin osuus kustannuksista nousisi melkoiseksi.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston viime vuoden lopulla tekemän selvityksen perusteella Fennovoiman laitoksen kaltaisen projektin hinnaksi voisi tulla 8,6 miljardia euroa. Jos Outokumpu omistaisi noin kuudenneksen laitoksesta, sen osuus nousisi lähelle 1,3 miljardia euroa.

Paikallisista sähköyhtiöistä suurimpia Voimaosakeyhtiön omistajia ovat Vantaan energia ja Rauman energia. Molemmilla on noin viiden prosentin osuus. Jos näille tulisi vastaava osuus koko Fennovoimasta, kustannustaakka olisi yli 400 miljoonaa euroa yritystä kohden.

Se on iso summa paikalliselle sähköyhtiölle.

ydinvoima  fennovoima 
Viite