Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima-kamppailu jatkuu Oulussa: "Tarkoitus kylmästi jarruttaa"

16.6.2014 12.52

Sammeli Heikkinen

Oulun kaupunki saattaa päättää jo tänään maanantaina, osallistuuko se Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Mutta jos vihreiden ja vasemmiston suunnitelma toimii kaupunginvaltuustossa, riskialtis ydinvoimapäätös tehdään vasta syksyllä.

Kaupunginhallitus esittää, että Oulu laittaisi Fennovoiman hankkeeseen kiinni noin 16-17 miljoonaa euroa. Se ei ole hankkeen kokonaisbudjetista mikään suuri osa, mutta kotimaisten sijoittajien puutteesta kärsineelle hankkeelle Oulun osallistuminen kipeästi kaivattu julkisuusvoitto.

Fennovoimaan osallistumista ajavat kokoomus ja keskusta. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Veikko Ervasti kertoo, että ydinpuuhia vastustavien ensisijainen tavoite on illan kokouksessa saada jätettyä asia pöydälle ja lykätä päätöksenteko kesätauon taakse syyskuulle.

"Ihan kylmästi on tarkoitus jarruttaa. Hölmöä lähteä tekemään mitään sitoumuksia tässä vaiheessa, kun hallitustasolla ei ole asiasta päätöstä ja näyttää, että Fennovoimalle voi siellä käydä huonosti", Ervasti sanoo.

Ervastin mukaan vasemmistoliiton kanssa on sovittu, että vasemmisto tekee esityksen pöytäämisestä ja vihreät kannattaa sitä. Vihreiden ja vasemmistoliiton valtuutettuja on yhteensä 17, pöydälle jättämiseen tarvitaan 22 ääntä.

"Perussuomalaisista pitäisi tulla kaksi tai kolme ääntä ja demareista ehkä saman verran."

Joten asian jääminen pöydälle on mahdollista, mutta äänestyksestä tulee tiukka. Jos pöytääminen ei onnistu, vihreät ja vasemmisto ehdottavat hankkeen hylkäämistä. Sen kannatusta on vaikeampi ennustaa.

Sanomalehti Kalevan tekemän valtuustokyselyn perusteella hanketta kannattaa 25 valtuutettua ja vastustaa 20. Peräti 16 ei kuitenkaan vielä kertonut kantaansa ja kuusi jäi kyselijöiltä tavoittamatta.

"Kyselyn perusteella näyttää vähän huonolta. Mutta jos valtuutetut perehtyvät pelkästään taloudellisiinkin lukuihin, niin on kumma jos tämä menee läpi. Käyttävätkö he sitten omia aivojaan vai jonkun muun aivoja", Ervasti sanoo.

Oulun Energian lausunnon mukaan Fennovoima olisi epävarma sijoitus, jonka riskit ovat suuret verrattuna tuotto-odotuksiin.

Ervasti kiittelee myös ydinvoimaa vastustavaa kansanliikettä. Pro Hanhikivi -liike ja Suomessa ja Ruotsissa Fennovoimaa vastustavat kansalaiset ovat pommittaneet kuntapäättäjiä kiitettävästi kannanotoilla ja perusteluilla.

Oulun vihreät järjestää myös Pyhäjoen ydinvoimalaa vastustavan mielenosoituksen, joka alkaa kello 16 Rotuaarilta. Kaupunginvaltuuston kokous alkaa kello 17.

Kokousta voi seurata kaupungin sivuilta nettilähetyksenä osoitteessa http://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/suorat-lahetykset.

Klo 16.40: Lisätty jutun loppuun tieto suorasta nettilähetyksestä. 

ydinvoima  fennovoima  kunnallispolitiikka 
Viite