Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoimassa Rosatomin lisäksi 44 suomalaisomistajaa – 16 prosenttia osakkeista omistajatta

28.2.2014 15.43

Sammeli Heikkinen

Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaava Fennovoima ilmoitti perjantaina varmistaneensa hankkeelleen suomalaisen enemmistöomistuksen. Tosin varsin täpärästi, sillä yhtiön mukaan suomalaisomistuksessa on 50,2 prosenttia firmasta. Venäjän valtion korporaatiolle Rosatomille on taattu 34 prosentin omistusosuus.

Voimalahankkeen rahoittamiseen sitoutuneista omistajista valtaosa on kuntia. Venäläiskorporaation jälkeen suurin omistaja on kuitenkin teräsyhtiö Outokumpu, joka omistaa voimalahankkeesta noin 12 prosenttia. Viimeisellä sitoutumiskierroksella hankkeen syksyllä hyväksyneistä putosi matkasta vain yrityssaneeraukseen joutunut Talvivaara.

Liki 16 prosentin omistajuus on edelleen epäselvä. Fennovoiman mukaan orpo-osakkeiden kohtalosta neuvotellaan mahdollisten uusien omistajien kanssa. Neuvottelut yritetään saada päätökseen kesäkuun loppuun mennessä.

Fennovoima sai hankkeelleen periaateluvan 2010, mutta sen jälkeen on muuttunut muun muassa omistuspohja, reaktoritoimittaja ja -malli. Työ- ja elinkeinoministeriössä pähkäillään parhaillaan, pitääkö yhtiön saada uusi lupa vai riittääkö vanhan päivittäminen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) on luvannut päätöksen asiasta "näillä lumilla".

Korjattu 16.55: Teräsyhtiö Outokumpu, ei Olkiluoto.

ydinvoima  fennovoima  rosatom 
Viite