Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Goran Gustafson

Merikotka tähystää.
Tähystämässä. Oksa on merikotkalle sähkötolppaa turvallisempi tähystyspaikka. Istockphoto / Goran Gustafson

Tähystämässä. Oksa on merikotkalle sähkötolppaa turvallisempi tähystyspaikka.

Fortum korjaa merikotkia tappavia sähköpylväitä

12.6.2008 9.10

Vihreä Lanka

Uhanalaisille merikotkille vaarallisia sähkötolppia aletaan korjata Fortumin jakelualueella. Maailman luonnonsäätiö WWF, Energiateollisuus ja Fortum ovat kartoittaneet merikotkille vaarallisimmat sähkötolpat ja niiden korjaaminen on jo aloitettu.

”Sähköpylväät ovat merikotkille houkuttelevia tähystyspaikkoja. Jos pylvään huipussa on suojaamattomia johtimia, ne ovat merikotkille tappava ansa”, sanoo merikotkatyöryhmän sihteeri Ismo Nuuja WWF:n tiedotteessa.

Asia nousi esille viime vuonna, kun Ahvenanmaalla todettiin useita merikotkien sähköiskukuolemia, jotka aiheuttivat myös sähkökatkoja ja oikosulkuja sähköverkossa.

Vaarallisia sähkötolppia kartoittaessa otettiin huomioon merikotkien pesimäalueet ja tähystykselle otolliset tolpat. Lopulta päädyttiin 90 sähkötolppaan, jotka jaettiin kolmeen kiireellisyysluokkaan. Fortum korjaa tolppia muiden huoltotoimenpiteiden yhteydessä.

Hankkeen perusteella laaditaan yleiset suositukset merikotkille vaarallisten sähkötolppien suojaamiseksi.

”Energiateollisuus ry jakaa pilottihankkeen johtopäätökset ja syntyneen ohjeistuksen myös muille verkkoyhtiöille, jotta niitä sovellettaisiin aktiivisesti käytäntöön”, kertoo Energiateollisuuden asiantuntija Miia Wallén.

luonnonsuojelu 
Viite