Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fossiilinen energia uhkaa paitsi ilmastoa myös luontoa

28.10.2013 13.44

Lasse Leipola

Fossiilisen energian tuotanto uhkaa ilmaston lisäksi myös monia kasvi- ja eläinlajeja, varoittaa ympäristöjärjestö WWF.

”Esimerkiksi Tyynellämerellä öljyalusten tuottama kova melu rasittaa harmaavalaita. Tämä voi johtaa siihen, että ne hylkäävät ruokailupaikkansa, mikä voi aiheuttaa poikasille vakavaa aliravitsemusta. Lisäksi törmäysriskit öljyalusten kanssa kasvavat huomattavasti liikenteen lisääntyessä”, suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo järjestön tiedotteessa.

WWF:n mukaan öljynporaussuunnitelmat ja öljyn etsintä uhkaavat elinympäristöjä muun muassa Virungan kansallispuistossa Afrikassa sekä Pantellerian saarella Italian Sisiliassa ja Great Bearin alueella Kanadassa. Filippiinien Palawanilla uhan aiheuttaa alueelle suunniteltava suuri hiilivoimala, ja Intian valtamerellä jatkuvasti läsnä oleva öljyonnettomuuksien riski uhkaa liemikilpikonnia.

Edellä mainituista Virunga ja Palawanovat Unescon maailmanperintökohteita.

Worldwatch-instituutti tiedotti viime perjantaina, että fossiilisen energian osuus koko maailman primäärienergiankulutuksesta on 87 prosenttia. Kaikkein merkittävin on yhä öljy, joskin kansainvälinen energiajärjestö IEA uskoo maakaasun ottavan kärkipaikan vuoteen 2017 mennessä.

luonnonsuojelu  ilmastonmuutos 
Viite