Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreää elektorniikkaa. Fujitsu Siemens Computer perusti oman ekomerkin.

Vihreää elektorniikkaa. Fujitsu Siemens Computer perusti oman ekomerkin.

Fujitsu Siemens perusti oman ekomerkin

13.11.2008 10.11

Taina Ahtela

Tietotekniikkavalmistaja Fujitsu Siemens Computers on lanseerannut oman Green IT -ympäristömerkin. Yhtiön mukaan merkki kertoo, että tuote on suunniteltu ja valmistettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

“Tutkimme olemassa olevia ekomerkintäjärjestelmiä, mutta ne eivät olleet tarpeeksi tiukkoja. Niinpä päätimme luoda oman järjestelmän", sanoo yhtiön teknologiajohtaja Joseph Reger.

Yhtiön mukaan Green IT -merkki kertoo, kuinka energiatehokas tuote on ja miten paljon se kuormittaa ympäristöä koko elinkaarensa aikana. Parhaat, nykyisen ympäristölainsäädännön vaatimukset ylittävät tuotteet saavat kolme tähteä.

"Julkistamme avoimesti arviointiperusteet, joten muut alan edustajat voivat halutessaan ottaa saman ohjelman käyttöön”, Reger sanoo.

Kriteerien toteutumista ei valvo mikään ulkopuolinen taho, mutta yhtiö lupaa, että kuluttaja voi luottaa siihen.

"Se on oma julkinen sitoumuksemme, että kriteerit täyttyvä tuotteissa", sanoo Sakari Hietala.

Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta pitää hyvänä, että merkintä asettaa vaatimuksia halogeeniyhdisteiden, kuten bromi- ja klooriyhdisteiden, käytölle.

"Parasta olisi, jos yhtiö sitoutuisi yksinkertaisesti luopumaan näiden myrkyllisten kemikaalien käytöstä kokonaan, kuten muun muassa Macintosh ja Nokia ovat Greenpeacen kampanjoinnin seurauksena luvanneet tehdä", Myllyvirta sanoo.

Hän muistuttaa, että hylätty, myrkyllisiä aineita sisältävä elektroniikka päätyy usein Afrikan ja Aasian köyhiin maihin dumpattavaksi tai purettavaksi alkeellisissa ja terveydelle vaarallisissa oloissa.

Myllyvirta pitää hyvänä myös muuntajien tehokkuudelle asetettuja vaatimuksia.

"Pöytätietokoneiden muuntajat kuluttavat pahimmillaan saman verran sähköä riippumatta siitä, toimiiko kone täydellä teholla vai onko se täysin toimettomana."

Ensimmäisinä uuden merkinnän saavat Amilo-kannettavat ja -pöytäkoneet, yritysten käyttämät Lifebook- ja Esprimo Mobile -kannettavat sekä Esprimo-työasemat, Celsius-tehotyöasemat ja Futro-työasemapäätteet.

Kansainvälisiä elektroniikan ja sähkölaitteiden ympäristömerkkejä ovat Energy Star ja TCO sekä EU:n ympäristömerkki, Eurokukka. 

elektroniikka  tietotekniikka 


Lisää aiheesta:Viite