Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Geenimuunnellun perunan geeni voisi tehdä antibiooteista museotavaraa

5.7.2010 9.55

Saija Räsänen

Gmo-vapaa Suomi- kampanjan aktiivit haluavat estää geenimanipuloidun perunan viljelyn Suomessa. EU-maista Luxemburg, Itävalta ja Unkari ovat kieltäneet geenimanipuloidun Amflora-perunan viljelyn, ja Suomen pitäisi gmo-aktiivien mukaan seurata esimerkkiä.

"Viljelijöiden sekä muiden ihmisten ehdoton enemmistö ei kannata gm-kasveja. Vastaava lajike on jalostettu perinteisellä kasvinjalostuksellakin, joten edes paperiteollisuus ei tarvitse tätä tärkkelysperunalajiketta", sanoo Gmo-vapaa Suomi- kampanjan Päivi Mattila.

Gmo-vapaa Suomi- verkoston mukaan Amflora-peruna sisältää antibioottiresistenssigeenin, joka leviää kasvin viljelyn myötä. EU-lainsäädännön mukaan geenin käyttö ei ole nykyisissä geenimuunnelluissa lajeissa sallittua.

Geenin uhka piilee sen kyvyssä tehdä joistakin antibiooteista museotavaraa, koska se voi levitä kasveista bakteereihin. Antibiooteilla hoidetaan muun muassa tuberkuloosia.

EU-komissio salli maaliskuussa geenimuunnellun perunan kaupallisen viljelyn ja myynnin unionin jäsenmaissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan Amflora-perunasta ei koidu terveys- tai ympäristöriskejä. Kun Efsa päätti näyttää Amfloralle vihreää valoa, kaksi paneeliin osallistuneista tutkijoista piti Amfloraa turvallisuusriskinä.

Luomuliiton mukaan muuntogeenien leviäminen on yllättänyt monissa maissa niin tutkijat kuin virkamiehetkin, kun vain koeviljelmille tarkoitettuja kasveja on levinnyt ruokaketjuun.

 

euroopan unioni  geenimuuntelu  viljely 
Viite