Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Simone van den Berg

Gmo-possu. Geenimuuntelun vastustajien mukaan lähes kaikki kinkuksi päätyvät siat ovat syöneet gm-rehua. Istockphoto / Simone van den Berg

Gmo-possu. Geenimuuntelun vastustajien mukaan lähes kaikki kinkuksi päätyvät siat ovat syöneet gm-rehua.

Gm-vapaat joulukinkut ovat vähissä

1.12.2008 14.40

Vihreä Lanka

Lähes kaikki Suomessa myytävät kotimaiset ja ulkomaiset kinkut ovat peräisin geenimuunnellulla soijarehulla ruokituista sioista, muistuttaa geenimuuntelua vastustava kampanja. Kampanjassa ovat mukana muun muassa Luomuliitto ja Maan ystävät.

Isoimmat kotimaiset tuottajat, kuten Atria, HK, Snellman ja Pouttu hyväksyivät vuosi sitten geenimuunnellun soijarehun käyttämisen niiden sopimustiloilla.

Tanskassa, missä lähes kaikki Suomessa myytävät ulkomaiset kinkut on valmistettu, tällaista rehua on käytetty kampanja-aktiivien mukaan jo pitkään.

”Gm-rehulla tuotettujen lihavalmisteiden merkitseminen on vasta käsittelyssä EU-komissiossa, ja siksi kuluttajat eivät tiedä, minkälaista lihaa ostavat. Epäilevien kannattaa etsiä vaihtoehto gm-kinkulle ja muillekin sianlihavalmisteille”, sanoo kampanja-aktiivi Volle Pylkkänen Tampereelta.

Luomutuotteiden valmistuksessa geenimuunneltua rehua ei käytetä.

Kampanja-aktiivit ovat huolestuneita muun muassa siitä, että siirtogeenit eivät pilkkoudu kokonaan ruuansulatuksessa, vaan niistä löytyy pätkiä geenimuunneltua rehua syöneiden eläinten lihasta ja erityisesti maidosta.

”Kemikaaleilla vaaditaan kahden vuoden tutkimusjakso, mutta siirtogeenisillä kasveilla ei edelleenkään yhtään näin pitkää tieteellistä ruokintakoetta ole tehty”, sanoo kampanjaa tukeva solubiologi Liisa Kuusipalo.

EU-ministerit äänestävät 4. joulukuuta siitä, tiukennetaanko gmo-arviointeja. Ympäristöjärjestö Greenpeacellä on nettikampanja, jossa kuluttajat voivat vedota ministereihin kokonaisvaltaisempien selvitysten vaatimiseksi.


Lisää aiheesta:Viite