Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

flickr_gari.baldi.jpg

meri
Aktiivista valumista. Sekä Greenpeace että Stuk ovat huolissaan Fukushimasta mereen valuvasta radioaktiivisesta vedestä.flickr_gari.baldi.jpg

Aktiivista valumista. Sekä Greenpeace että Stuk ovat huolissaan Fukushimasta mereen valuvasta radioaktiivisesta vedestä.

Greenpeace: Fukushiman pelastustoimet aiheuttavat lisätuhoa

5.4.2011 13.30

Saija Räsänen

Fukushiman ydinvoimalan reaktorien jatkuva jäähdyttäminen voi viedä ojasta allikkoon, sillä se saa radioaktiivista vettä vuotamaan mereen, varoittaa ympäristöjärjestö Greenpeace.

Reaktorin 2 jäähdytysveden suuaukon edustalla jodi-131:n tasot ovat nyt 7,5 miljoonaa kertaa säädettyä tasoa korkeampia. Vielä hälyttävämpää on Greenpeacen mukaan korkea cesium-137:n taso, joka on 1,1 miljoonaa kertaa yli säädetyn tason. Cesiumin isotoopin puoliintumisaika on pitkä, 30 vuotta.

Greenpeace pitää huolestuttavana ydinvoimayhtiö Tepcon lausuntoa siitä, että reaktorien 5 ja 6 vesikanavista löytynyt radioaktiivinen vesi olisi voinut päätyä kanaviin pohjaveden mukana reaktoreista 1, 2, 3 ja 4.

Reaktorista 2 vuotaa yhä radioaktiivista vettä mereen, koska patoamishankkeet ovat epäonnistuneet. Tepcon suunnitelmissa on vuodon tukkiminen ruiskuttamalla maahan poistoputkien ympärille tiivistävää ainetta. Yhtiö aikoo myös asentaa suodatinkankaan mereen estämään satunnaista saastumista.

Venäjältä on pyydetty avuksi vedenpuhdistusvälineistöä, jota on aiemmin käytetty vanhojen ydinsukellusveneiden puhdistamiseen.

Säteilyturvakeskuksen johtajan Tarja K. Ikäheimosen mukaan mereen päässeen radioaktiivisen veden määrää on vaikea arvioida, mutta koska vuotavan veden radioaktiivisuuspitoisuudet ovat korkeita, ovat riskitkin suuria.

"Jos vettä pääsee valumaan mereen useiden päivien ajan, rannat ja eliöstö saastuvat. Virtausolosuhteet vaikuttavat siihen, miten pahasti ympäristö saastuu", Ikäheimonen sanoo.

ydinvoima  ydinvoimalaonnettomuus  ydinvoimala 
Viite