Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Vidmantas Balkunas

Ilmalaiva.
Ilmaisku. Greenpeace kehotti perjantaina Vilnan yllä liettualaisia äänestämään sunnuntain kansanäänestyksessä ei ydinvoimalle.Greenpeace / Vidmantas Balkunas

Ilmaisku. Greenpeace kehotti perjantaina Vilnan yllä liettualaisia äänestämään sunnuntain kansanäänestyksessä ei ydinvoimalle.

Greenpeace juhlii ydinvoimavaalin tulosta: ”Demokratian voitto”

15.10.2012 13.46

Lasse Leipola

Peräti 63 prosenttia liettualaisista äänesti eilen tiistaina sunnuntaina parlamenttivaalien yhteydessä järjestetyssä mielipideäänestyksessä ydinvoimaa vastaan.

”Kansanäänestyksen tulos on myös demokratian voitto. Ydinvoimahanketta ajavat poliitikot ja Liettuan valtiollinen energiayhtiö käyttivät valtavasti voimavaroja ydinvoiman mainostamiseen ja ydinvoiman vastustajien mustamaalaamiseen”, sanoo viestintäpäällikkö Juha Aromaa Greenpeacen tiedotteessa.

Järjestö on tukenut liettualaisia kansalaisjärjestöjä järjestämällä keskustelutilaisuuksia, joissa oli mukana asiantuntijoita Suomen lisäksi Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Tsekin tasavallasta.

Liettua sulki EU-jäsenyyden ehtona Ignalinan ydinvoimalan Visaginasin kunnassa. Suunnitteilla ollut Visaginasin uusi ydinvoimala oli Liettuan, Latvian ja Viron valtiollisten energiayhtiöiden yhteishanke. Nyt kansanäänestyksen jälkeen hankkeen toteutuminen on erittäin epätodennäköistä, sillä voimalaa tarjonnut Hitachi kertoi vaalien alla kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta.

“Nyt myös Venäjän sekä uusia ydinvoimaloita suunnittelevien Valkovenäjän ja Puolan on seurattava Liettuan, Saksan ja muun Euroopan tietä, ja aloitettava aito demokraattinen prosessi kohti uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta”, Aromaa sanoo.

ydinvoima 
Viite