Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Hanno

Aamuylläri. Ruotsalaiset aktivistit toivat pääministerin työpaikan eteen kasan hiiltä.Greenpeace / Hanno

Aamuylläri. Ruotsalaiset aktivistit toivat pääministerin työpaikan eteen kasan hiiltä.

Greenpeace kärräsi 18 tonnia hiiltä pääministerin ovelle – katso kuva!

28.10.2009 10.49

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace kärräsi tänä aamuna 18 tonnia saksalaista ruskohiiltä Ruotsin pääministerin työpaikan edustalle. Järjestö vaatii ulkomailla toimivien ruotsalaisten hiilivoimaloiden sulkemista.

”Juuri nyt kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat kohtalokkaasti umpikujassa. Maailma tarvitsee maita, jotka ottavat vastuunsa ilmastonmuutoksesta”, sanoo ilmastokampanjoitsija Anders Hellberg järjestön tiedotteessa.

”Jos Euroopan unionin puheenjohtajamaan pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoittaa, että hän on ohjeistanut valtiollisen energiayhtiönsä lopettamaan hiilivoimaan investoimisen, umpikujasta voidaan päästä.”

18 tonnin ruskohiililasti vastaa määrää, jonka ruotsalainen valtionyhtiö Vattenfall polttaa 20 sekunnissa hiilivoimalassaan Jänschwaldessa Saksassa.

Greenpeacen mukaan Vattenfall on hankkinut yhteensä 12 suurta hiilivoimalaa Puolassa, Saksassa, Tanskassa ja Hollannissa viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Sen lisäksi yhtiö rakentaa tai suunnittelee kuutta hiilivoimalaa lisää.

”Olemme täällä tekemässä näkyväksi Ruotsin ilmastorikosta Euroopassa. Vattenfallin hiilidioksidipäästöt ovat 100 miljoonaa tonnia vuosittain, kaksi kertaa niin paljon kuin koko Ruotsin päästöt”, Hellberg sanoo.

ilmastonmuutos  hiilivoima 
Viite