Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace: Syyte huliganismista tuli merirosvouden rinnalle, ei tilalle

1.11.2013 11.45

Lasse Leipola

Venäjän viranomaiset syyttävät 28 aktivistia ja kahta freelancer-kuvaajaa sekä huliganismista että merirosvoudesta, tiedottaa ympäristöjärjestö Greenpeace. Aiemmin viranomaiset antoivat ymmärtää, että merirosvoussyytteet korvataan huliganismisyytteillä.

Tänään perjantaina Greenpeacelle kuitenkin paljastui, että merirosvoussyytteet ovat yhä voimassa. Tämä tarkoittaa, että aktivisteja uhkaava maksimirangaistus ei lyhentynyt 15 vuodesta 7 vuoteen vaan piteni peräti 22 vuoteen.

"Tämän hetkisen tilanteen mukaan Venäjän viranomaiset esittävät 30 miehen ja naisen vangitsemista ehkä jopa 22 vuodeksi, koska kaksi rauhanomaista protestoijaa yritti kiinnittää pienen keltaisen lakanan 500 000 tonnia painavan öljynporauslautan kylkeen", pääsihteeri Kumi Naidoo sanoo järjestön tiedotteessa kutsuen tilannetta farssiksi.

Greenpeacen mukaan merirosvoussyytteistä luopuminen tarkoittaisi, että aktivistit, joiden joukossa on myös suomalainen Sini Saarela, tulisi vapauttaa välittömästi, sillä kansainvälinen merioikeus kieltää vieraan vallan lipun alla kulkevan aluksen miehistön pidättämisen, jos kyse ei ole merirosvouksesta.

Päivitys kello 16.28: Ylen haastatteleman Suomen konsulin mukaan Greenpeacen tiedot eivät pidä paikkaansa vaan aktivisteja syytetään vain huliganismista.

 

aktivismi 
Viite