Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Millennium Film

Pakolaisleiri.
Karua. Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta toi Tšetšenian tapahtumien karut seuraukset valkokankaalle. Millennium Film

Karua. Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta toi Tšetšenian tapahtumien karut seuraukset valkokankaalle.

Groznyin enkeli vapautetaan perjantaina

11.8.2009 11.15

Lasse Leipola

Tšetšeenilapsille orpokoteja pitänyt, Groznyin enkelinä tunnettu Hadižat Gatajeva ja hänen miehensä Malik Gatajev on määrä vapauttaa ensi perjantaina.

Liettuassa lokakuussa 2008 pidätetty tšetšeenipariskunta nähtiin Pirjo Honkasalon vuonna 2004 ilmestyneessä Melancholian 3 huonetta -elokuvassa.

Heidät tuomittiin kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen kotidespotismista. Kansalaisjärjestöt ovat pitäneet Gatajevien kohtaloa poliittisena ajojahtina.

Honkasalo matkaa Liettuan Kaunasiin vankilasta vapautettavia vastaan.

Muun muassa Honkasalo ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki järjestävät Helsingissä ensi viikon tiistaina Melancholian 3 huonetta -näytöksen, johon myös Gatajevien on määrä saapua.

”Tuntuu käsittämättömältä, että ihmisiä tuomitaan vankilaan koska he rakastavat lapsiaan ja pyrkivät pitämään heistä huolta. Ja vieläpä lapsia, jotka eivät ole heidän omiaan”, Kaurismäki kommentoi järjestäjien tiedotteessa.

Tapahtuman järjestäjät ovat huolissaan, että Gatajevit saatetaan vielä karkotetaan Tšetšeniaan heidän vapauduttua.

”Koska käytössämme ei ole muita aseita kuin elokuvataide, käytämme sitä vaatiaksemme Gatajeville oikeutta. Heidän karkotuksensa olisi oikeusmurha”, Kaurismäki sanoo.

Tiedotustilaisuus, elokuva ja keskustelutilaisuus tiistaina 18.8. klo 16 alkaen Kino Andorrassa, Eerikinkatu 11.

kansalaisjärjestöt  ihmisoikeudet 
Viite