Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guantanamon vankileiri kymmenen vuotta: Amnesty vaatii ratkaisuja

11.1.2012 6.32

Lasse Leipola

Ensimmäiset terrorisminvastaisen sodan vangit suljettiin Guantanamo Bayn vankilaan tasan kymmenen vuotta sitten 11. tammikuuta 2002.

Suomen Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo, että Guantanamo symboloi Yhdysvaltojen järjestelmällistä epäonnistumista kunnioittaa ihmisoikeuksia reaktioissaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.

”Yhdysvaltojen hallitus on sivuuttanut ihmisoikeudet ensimmäisistä pidätyksistä lähtien, ja sama näyttää jatkuvan”, Mehtonen sanoo,

Amnestyn tuoreessa Guantanamo: A Decade of Damage to Human Rights -raportissa käsitellään tukikohdassa tehtyjä ihmisoikeusloukkauksia. Esimerkiksi noin 50 vankia on päätetty pitää sotavankeudessa määrittelemätön aika, koska heitä ei voida asettaa syytteeseen tai vapauttaa.

Guantanamo on edelleen käytössä, vaikka presidentti Barack Obama lupasi heti virkaan astuttuaan, että pidätyskeskus suljetaan vuoden kuluessa tammikuuhun 2010 mennessä. Obaman hallinto on syyttänyt vitkuttelusta maan kongressia.

”Yhdysvaltain sisäpolitiikka ja lait eivät koskaan saa olla esteenä sille, että kunnioitetaan kansainvälisiä sopimusvelvoitteita. On riittämätöntä, että presidentti syyttää kongressia epäonnistumisista ihmisoikeuskysymyksissä. Kansainvälinen oikeus edellyttää, että löydetään ratkaisuja, ei tekosyitä”, Mehtonen sanoo.

Vankilassa on yhä 171 vankia, joista ainakin 12 on istunut siellä perustamisesta lähtien.

Suomen Amnesty järjestää tänään mielenilmauksen Yhdysvaltain suurlähetystön edustalla Helsingissä.

ihmisoikeudet 
Viite