Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guardian: ”Uusi energialähde” voi tuoda rajuja talvisäitä Suomeen

14.9.2012 15.13

Lasse Leipola

Ennätyksellisen pieneksi sulanut Arktinen jää saattaa tuoda Suomeen tavanomaista rajumpia talvisäitä. Brittilehti Guardian on haastatellut Rutgers-yliopiston tutkija Jennifer Francisia, joka arvioi, että sulan veden laaja pinta-ala voi vaikuttaa Pohjois-Euroopan ja Britannian talvisäihin.

”Emme voi tehdä ennustuksia vielä... (mutta) ...en olisi yllättynyt, jossa sää olisi villi tänä talvena”, Francis sanoo.

Jään sulaminen on paljastanut ennätyksellisen määrän sulaa ja tumma vettä, jota auringon säteet lämmittävät Arktiksen lyhyen kesän aikana ympäri vuorokauden. Jotta vesi jäätyisi uudelleen syksyn aikana, on sen vapautettava kaikki tämä kertynyt lämpö takaisin ilmakehään.

”Tämä on kuin uusi energialähde ilmakehässä”, Francis sanoo.

Pohjoisen pallonpuoliskon säätiloihin vaikuttavat myös suihkuvirtaukset, joiden on jo aiemmin todettu siirtyvän pohjoisemmaksi. Rutgersin tutkijoiden mukaan suihkuvirtaukset myös hidastuvat, mikä tarkoittaa, että säätilat vaihtuvat aiempaa hitaammin.

Guardianin haastattelema meritutkija James Overland Washingtonin yliopistosta arvioi, että muutokset ovat tapahtumassa paljon odotettua aiemmin.

”Ilmasto on lämmennyt vasta vähän.”

Yhdysvaltain lumen- ja jääntutkimuslaitos NSIDC:n mukaan arktinen jää pienenee yhä, mutta tahti on jo hieman hidastunut. Jään pinta-ala on nyt noin 3,5 miljoonaa neliökilometriä, kun aiempi, vuonna 2007 syntynyt, pienuusennätys oli 4,25 miljoonaa neliökilometriä.

ilmastonmuutos  jäätiköt 
Viite