Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guardian: Ilmastopeukaloijan täysosuma rikkoi kansainvälisiä sopimuksia

16.10.2012 13.29

Lasse Leipola

Amerikkalainen bisnesmies Russ George suoritti viime heinäkuussa Kanadan rannikolla mittavan kokeilun, jonka tavoitteena oli testata ilmastopeukalointia laskemalla rautaoksidia mereen. Brittilehti Guardian on selvittänyt asiaa ja päätynyt siihen, että kyseessä on kansainvälisten sopimusten vastainen rike.

Ilmastopeukaloinnilla tarkoitetaan teknisiä ratkaisuja, joilla pyritään vaikuttamaan ilmaston käyttäytymiseen tai sen hiilidioksidipitoisuuteen.

Viime kesänä kokeillun menetelmän ideana on, että rautaoksidi lannoittaa leväkasvustoa, joka sitoo hiilidioksidia ja uppoaa sen jälkeen meren pohjaan. George kaadatti mereen sata tonnia rautaoksidia, joka aiheutti jopa 10 000 neliökilometrin leväkasvustot. Tiedemiehet eivät ole varmoja siitä, kuinka pitkään leväkasvustoihin sitoutunut hiili pysyy merenpohjassa.

Georgen entinen työnantaja Planktos on aiemmin kokeillut menetelmää huonommalla menestyksellä, minkä seurauksena sen laivoilla on nykyisin porttikiellot Espanjan ja Ecuadorin satamiin. George pitää viimeisintä kokeilua suurena menestyksenä.

Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kokeilu kuitenkin rikkoo YK:n biodiversiteettisopimusta ja jätteiden mereen dumppaamisen kieltävää Lontoon sopimusta. George on kiistänyt lehden väitteet.

Sen lisäksi, että ilmastopeukaloinnilla on ilmastovaikutuksia, siitä voi tulla tulevaisuudessa tuottoisaa liiketoimintaa, jos peukaloinnilla saatavia päästövähennyksiä voi myydä eteenpäin.

ilmastonmuutos  ilmastopeukalointi  meret 
Viite