Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Mark Pellegrini (CC-SA-BY)

Aleksandranlinnunsiipi.
Ahtaalla. Kuvassa aleksandranlinnunsiipi-koiras. Naaras on hyvin erinäköinen, pääväriltään ruskea.Wikimedia / Mark Pellegrini (CC-SA-BY)

Ahtaalla. Kuvassa aleksandranlinnunsiipi-koiras. Naaras on hyvin erinäköinen, pääväriltään ruskea.

Guardian: Kahvi ja keksit ajamassa maailman suurimman perhosen ahtaalle

30.7.2012 14.46

Lasse Leipola

Maailman suurin perhoslaji, aleksandranlinnunsiipi on kuolemassa sukupuuttoon, kertoo brittilehti Guardian. Perhosen siipien kärkiväli voi olla yli 30 senttiä ja vartalo noin 8 senttiä pitkä.

Uuden-Guinean pohjoisosissa elävän jättiperhosen elinympäristö pienenee uhkaavaa tahtia.

”Sen elinympäristöä tuhotaan öljypalmu-, kahvi- ja kaakaoviljelyksien alta. Olen hyvin huolissani tämän lajin tulevaisuudesta, sillä tiedämme vain seitsemän paikkaa, missä sitä esiintyy ja nämä ovat pieniä, 100-200 hehtaarin, saarekkeita keskellä öljypalmuja”, sanoo alueen villieläimistä vastaava viranomainen Eddie Malaisa.

Palmuöljyä käytetään paitsi polttoaineena myös elintarviketeollisuudessa esimerkiksi keksien raaka-aineena.

Malaisan mukaan tiukkojen suojelusäädösten avaaminen voisi auttaa perhosta selviytymään. Nykyisin ulkopuoliset salakuljettavat jopa tuhansien eurojen arvoisia yksilöitä keräilijöille, mutta jos niiden myynti vapautettaisiin kontrolloidusti, olisi paikallisilla intressi suojella elinympäristöjä pitääkseen elinkeinon hengissä.

”Kumpi on pahempi? Myydä muutamia perhosia laillisesti vai tuhota aleksandranlinnunsiiven elinympäristö lopullisesti?” Malaisa kysyy.

luonnonsuojelu  perhoset 
Viite