Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emil Jupin / Wikimedia

Bjørn Lomborg.
Vähättelystä realismiin. Bjørn Lomborg pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana ja arvioi, että sen hillitsemiseen tarvitaan satoja miljardeja dollareita.Emil Jupin / Wikimedia

Vähättelystä realismiin. Bjørn Lomborg pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana ja arvioi, että sen hillitsemiseen tarvitaan satoja miljardeja dollareita.

Guardian: Kuuluisin ilmastoskeptikko käänsi takkinsa

1.9.2010 9.51

Lasse Leipola

Maailman tunnetuimpana ilmastoskeptikkona pidetty, tanskalainen Bjørn Lomborg pitää ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista maailmaan kohtaavista uhista. Asiasta kertoo brittiläinen Guardian.

Lomborg on toimittanut ilmastonmuutosta käsittelevän artikkelikokoelman Smart Solutions to Climate Change, joka julkaistaan tässä kuussa. Siinä hän arvioi, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvitaan vuosittain 100 miljardin dollarin investoinnit.

Kirjassaan Lomborg myös pohtii ja esittelee erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Päästöttömien energiamuotojen, kuten tuulen, aaltojen, auringon ja ydinvoiman lisäksi hän kannustaa tutkimaan ilmastopeukalointia, kuten pilvien heijastavuuden kasvattamista.

Lomborg on aiemminkin myöntänyt ihmisen osuuden ilmastonmuutoksessa, mutta hän ei ole pitänyt sitä suurena uhkana. Sen sijaan hän on syyttänyt tutkijoita ja mediaa ilmiön liioittelemisesta ja uskonut, että ongelma voidaan ratkaista pelkällä ilmastopeukaloinnilla.

Ilmastopaneeli IPCC:n johtaja Rajendra Pachauri rinnasti Lomborgin natsijohtaja Adolf Hitleriin vuonna 2004. Nyt hänkin on antanut synninpäästön tanskalaiselle ja kirjoittanut tämän kirjalle suosituksen.

Juttua on päivitetty 2.9. Toisin kuin jutussa alun perin väitettiin Smart Solution to Climate Change ei ole kokonaan Lomborgin kirjoittama vaan hänen toimittamansa artikkelikokoelma.

ilmastonmuutos  ipcc  skeptikot 




Viite