Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guardian: Siirtymä vähähiiliseen talouteen paljastumassa yllättävän edulliseksi

29.12.2011 10.40

Lasse Leipola

Britanniassa on selvitetty erilaisten energiavaihtoehtojen aiheuttamat kustannukset kansantaloudelle, kertoo Guardian. Jos energiavalintojen vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja sitä kautta kansantalouteen ei huomioida, ovat erot yllättävän pieniä.

Halvin vaihtoehto maksaisi keskivertobritille 4 598 puntaa vuodessa vuoteen 2050 mennessä. Siinä energiasta 42 prosenttia tuotettaisiin uusituvilla, 31 prosenttia ydinvoimalla ja 27 prosenttia maakaasulla, josta aiheutuvat päästöt otettaisiin talteen ja säilöttäisiin maan alle. Vaihtoehdossa on myös arvioitu laitteiden energiatehokkuuden paranevan noin 60 prosentilla.

Ekologisin vaihtoehto, jossa 55 prosenttia energiasta tuotetaan tuulella ja liikenne toimii sähköllä tai polttokennoilla, maksaisi 5 050 puntaa, jos energiatehokkuutta saadaan samalla parannettua. Bioenergiaan ja hiilidioksidin talteenottoon perustuva vaihtoehto maksaisi 5 152 puntaa.

Nykyisellä, suurelta osin fossiilisiin tuontipolttoaineisiin perustuvalla, tiellä kustannukset olisivat 4 682 puntaa. Selvityksen mukaan erityisesti tässä vaihtoehdossa on syytä huomioida, että jos ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei tehdä mitään, aiheutuu siitä niin sanotun Sternin raportin mukaan noin 6 500 puntaa vastaava vuosikustannus jokaiselle britille.

Kallein vaihtoehto on ydinvoiman voimakas lisärakentaminen ilman energiatehokkuuden parantamista. Sen hinta olisi noin 5 181 puntaa.

Malleja on jo kritisoitu muun muassa siitä, ettei niissä huomioida riittävästi teknologian kehityksen tai eri polttoaineiden saatavuuden aiheuttamia muutoksia hintoihin. Laskelmat perustuvat maan energia- ja ilmastonministeriön neuvonantajana toimivan professori David MacKayn kehittämään laskuriin.
Viite