Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guardian: Vihreille murskavoitto ja pääministerin paikka

28.3.2011 9.10

Lasse Leipola

Saksan vihreät ovat yltäneet eilen sunnuntaina pidetyissä Baden-Württembergin osavaltiovaaleissa historialliseen voittoon. Puolue saa ensimäistä kertaa historiassa haltuunsa osavaltion pääministerisalkun. Asiasta kertto brittilehti Guardian.

Liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueen 58 vuotta jatkunut valtakausi päättyi, kun puolueen kannatus putosi 44 prosentista 39:ään.

Vihreiden ja sosiaalidemokraattien koalitio sai 48 prosenttia äänistä, ja kun vihreiden osuus potista (25 prosenttiyksikköä) oli suurempi, noussee pääministeriksi Winfried Kretschmann. Edellisissä vaaleissa vihreitä kannatti noin 12 prosenttia osavaltion asukkaista.

Osavaltioiden pääministereillä on paljon valtaa paitsi alueellisesti myös valtakunnallisesti, sillä he istuvat Saksan liittoneuvostossa, jolla on veto-oikeus valtakunnalliseen lainsäädäntöön.

Fukushiman ydinonnettomuus on nostanut Saksan vihreiden kannatusta. Eilen sunnuntaina järjestettiin vaalit myös Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, jossa vihreät yli kolminkertaistivat kannatuksensa noin 17 prosenttiin. Sosiaalidemokraatit jatkavat osavaltion suurimpana puolueena.

vihreät  Saksa 
Viite