Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ruhrfisch / Wikimedia (CC-BY-SA)

Liuskekaasutuotantoa.
Omaa energiaa. Yhdysvalloissa käytetään yhä enemmän kuvassa porattavaa liuskekaasua, kun taas kivihiili menee vientiin.Ruhrfisch / Wikimedia (CC-BY-SA)

Omaa energiaa. Yhdysvalloissa käytetään yhä enemmän kuvassa porattavaa liuskekaasua, kun taas kivihiili menee vientiin.

Guardian: Yhdysvaltain päästövähennykset harhaa

7.8.2013 8.44

Lasse Leipola

Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet viime vuosina huomattavasti, mutta globaalilla tasolla Yhdysvaltojen toiminta aiheuttaa yhä kasvavia päästöjä. Asiasta kertoo brittilehti Guardian.

Hiilen korvaaminen maakaasulla on leikannut selvästi Yhdysvaltojen omia päästöjä, mutta samaan aikaan maa on lisännyt hiilen vientiä muualle maailmaan. Guardianin toimittaja Duncan Clark ehdottaakin artikkelissaan, että pelkkien päästölukujen rinnalle toista mittaria, jolla seurataan sitä, kuinka suurten päästöjen edessä tietyssä maassa kaivetaan fossiilisia polttoaineita.

”Loppujen lopuksi ilmasto ei välitä siitä, missä päästöyksikkö poltetaan. Ainoastaan sillä on merkitystä, siirtyykö se maan uumenista ilmakehään. Sen vuoksi on aiheellista kysyä, nostaako Yhdysvallat maasta enemmän vai vähemmän fossiilisia polttoaineita kuin ennen liuskekaasubuumin alkua”, Clark kirjoittaa.

Hänen laskujensa mukaan vuonna 2011, jota uudempia tietoja ei ole vielä saatavilla, Yhdysvalloista kaivettiin fossiilisia polttoaineita noin 5 300 megatonnin päästöjen edestä. Määrä on hieman enemmän kuin edellisenä huippuvuotena 2008.

”Liuskekaasusta huolimatta tai juuri sen vuoksi, amerikkalaiset fossiiliset polttoaineet virtaavat maailman markkinoille ja ilmakehään nopeammin kuin koskaan”, Clark toteaa.

Hänen mukaansa tilanne on saattanut korjaantua hieman, sillä viime vuonna Yhdysvaltojen hiilituotanto kääntyi laskuun ja tänä vuonna vienti on hidastunut Aasian ylitarjonnan vuoksi.

Clark kaipaa keskustelua siitä, kenellä on vastuu päästöistä.

”Jos esimerkiksi liuskekaasubuumin vuoksi Yhdysvallat vie Kiinaan hiiltä, jonka energialla valmistetaan siellä T-paitoja Britannian markkinoille, ketä pitäisi syyttää aiheutuvista päästöistä?”

kivihiili  yhdysvallat  liuskekaasu 
Viite