Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pekka Haavisto.
Mallia Ahvenanmaalta. Haavisto suosittelee Etelä-Ossetialle ja Abhasialle vahvaa itsehallintoa.

Mallia Ahvenanmaalta. Haavisto suosittelee Etelä-Ossetialle ja Abhasialle vahvaa itsehallintoa.

Haavisto suosittaa Georgialle Ahvenanmaan-mallia

15.8.2008 8.39

Laura J. Rantanen

Vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston mielestä ainoa ratkaisu Georgian ja Venäjän konfliktiin on Georgiasta eroon pyrkivien Etelä-Ossetian ja Abhasian vahva itsehallinto. Mallia voi ottaa vaikka Ahvenanmaasta.

”Georgia joutuu arvioimaan uudelleen, miten se voi pitää alueet itsellään niin, että alueiden asukkaat hyväksyvät sen. Sotilaallisesti se ei onnistu, joten itsehallinto on ainoa ratkaisu. Lisäksi tarvitaan kansainvälisiä rauhanturvaajia”, Haavisto sanoo.

Etelä-Ossetian separatistihallinto järjesti kansanäänestyksen itsenäisyydestä syksyllä 2006. Silloin lähes kaikki äänestivät itsenäisyyden puolesta.

”Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa törmätään Balkan-ongelmaan, eli siellä etninen alkuperä vaihtelee kylittäin”, Haavisto sanoo.

”Periaatteessa kannatan kansanäänestystä ja kansan itsemääräämisoikeutta. Kuitenkin tällaisissa tilanteissa, joissa etninen jännite on kova, pitää pystyä ratkaisemaan tilanne niin, että kaikilla alueella perinteisesti asuneilla ryhmillä on oikeus asua siellä jatkossakin”, hän sanoo.
Viite