Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

pewenvironment.org

Hait keitossa.
Haita keitossa. Yhteensä 51 keittokulhosta löytyi kahdeksaa eri hailajia.pewenvironment.org

Haita keitossa. Yhteensä 51 keittokulhosta löytyi kahdeksaa eri hailajia.

Haiden uhrit ryhtyivät puolustamaan raatelijoitaan

10.8.2012 10.48

Lasse Leipola

Yhdysvaltalaisissa ravintoloissa tarjoillaan tuoreen selvityksen perusteella uhanalaisia ja kannaltaan heikentyneitä hailajeja.

Stony Brookin yliopisto, Chicagon Field-museo ja Pew Environment Group tutkivat 51 haineväkeittoannosta yhteensä 14 eri kaupungista. Haineväkeitto on Yhdysvalloissa harvinainen ruokalaji ja yksi kulho voi maksaa jopa sata dollaria.

”Tämä osoittaa, että haineväkeitto heikentää haiden tilannetta – paitsi Aasiassa – myös Yhdysvalloissa. Haita on suojeltava ylikalastukselta ja tällaisten harvinaisten lajien kansainvälisen kaupan on oltava tarkkaan säädeltyä”, haiden suojelusta vastaava johtaja Liz Karan sanoo Pew Environment Groupin sivuilla.

DNA-analyysin perusteella selvitettiin muun muassa, että ainakin Bostonissa tarjottiin uhanalaista kampavasarahaita. Lisäksi muun muassa Los Angelesissa, Seattlessa ja San Franciscossa oli tarjolla kannaltaan selvästi heikentyneitä vasarahaita, piikkihaita ja harmaakoirahaita.

Uhanalaiset hait ovat saaneet tänä kesänä odottamattoman joukon puolestapuhujia. Pew Environment Group on kerännyt kokoon joukon haiden hyökkäyksistä selvinneitä, jotka vaativat muun muassa Yhdysvaltain kongressia tukkimaan hainevien pyyntikieltoa koskevat porsaanreiät.

luonnonsuojelu  ruoka  meret  hait 
Viite