Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Rakenna taajamaan. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mukaan hajarakentaminen on ongelmallista paitsi ilmastonmuutoksen myös kuntatalouden kannalta. Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Rakenna taajamaan. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mukaan hajarakentaminen on ongelmallista paitsi ilmastonmuutoksen myös kuntatalouden kannalta.

Hajarakentaminen käy kunnan kukkarolle

20.10.2008 14.04

Vihreä Lanka

Kuntien kannattaa suosia keskitettyä rakentamista. Tänään julkaistun Kuntatalous ja yhdyskuntarakenne-selvityksen mukaan uudisrakentamisen säätelyllä on kunnille suuri taloudellinen merkitys.

”Tämä selvitys osoittaa konkreettisesti, kuinka pitkäkestoisia vaikutuksia yhdyskuntarakenteella on ja kuinka edesvastuutonta on hajarakentamisen salliminen”, sanoi asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) selvityksen julkistustilaisuudessa.

Hänen mukaansa hajarakentaminen ei ole ongelmallista pelkästään ilmastonmuutoksen, vaan myös kuntatalouden kannalta.

”Uskallanpa väittää, että monessa tapauksessa samat ongelmat ulottuvat myös yksityistalouksiin asti”, Vapaavuori sanoi.

Kaikkein edullisimmaksi tulee rakentaa taajamien välittömään läheisyyteen. Kallein vaihtoehto on ohjaamaton hajarakentaminen taajamien ulkopuolelle.

Taloudelliset vaikutukset eivät näy heti kuntien taloudessa, mutta ne pysyvät siellä sitäkin pidempään. Hajarakentamisen arvioidaan aiheuttavan kunnalle 30 vuodessa noin 4 000 euron kustannukset asukasta kohden.

Taajamien täydentävä rakentaminen voi sen sijaan lisätä kunnan tuloja jopa 1 500 eurolla

asuminen 
Viite