Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hakkuukiistat taipuivat elokuvaksi

23.11.2009 8.41

Riikka Suominen

Lapin metsäkiistat ovat innoittaneet elokuvantekijöitä. Tänään maanantaina TV1:ssä alkava Lopun alku-niminen kaksiosainen draamasarja kertoo Brysselissä asuvasta Nellasta, joka saa tehtäväkseen lähteä Lappiin selvittämään hakkuita.

Elokuva kuvaa Nellimin hakkuiden tulehduttamaa tilannetta varsin todentuntuisesti. Vastakkain ovat hakkuita kannattava Metsähallitus ja paikalliset poronhoitajat, jotka pelkäävät laidunmaittensa puolesta.

Kuten tosielämässäkin, kiistaan sotkeutuu myös Greenpeace, joka asettuu poromiesten tueksi.

”Tämä on aivan kuin western Lapin maisemissa. Vastakkain ovat samat intohimot: intiaanit ja cowboyt, alkuperäisasukkaat ja tilalliset”, käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen maalailee.

Kenelläkään elokuvan tekijöistä ei ole juuria Lapissa, mutta Hänninen vieraili pohjoisessa kolme kertaa tekemässä taustatutkimusta.

”Baarissa sivistyneidenkin miesten kesken keskustelu hiljeni, kun otin aiheen esiin. Hakkuut jakavat jopa sukujen sisällä. Tapasin myös paikallisia, jotka oli ravintolaillan päätteeksi hakattu, koska he olivat luonnonsuojelijoiden puolella”, Hänninen sanoo.

Hän kuvailee alueen joutuneen hakkuiden takia lähes sotatilaan.

”Tilanne on niin räjähdysherkkä, että on pikemminkin ihme, ettei mitään sattunut.”

Lopun alku kuvattiin ennen kuin vuosien metsäkiistaan saatiin loppukesästä sovitteluratkaisu. Hänninen pelkää, että viha jäi silti elämään.

”Ratkaisu ei ollut metsureille ihan helppo. Siinä saattaa itää myös katkeruuden siemen.”

 

metsät  elokuvat 
Viite