Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitus linjasi omistamistaan: "Vapo on muuttunut ennenkin"

3.11.2011 17.48

Jukka Vahti

Hallitus teki torstaina periaatepäätöksen omistajapolitiikastaan.

Vihreän ministerin Heidi Hautalan johdolla valmisteltu periaatepäätös nostaa vastuullisuuden valtio-omisteisten yhtiöiden toiminnan tärkeäksi ohjenuoraksi.

Vastuullisuuteen kuuluu periaatepäätöksessä yritysten toiminnan avoimuus, pitkäjänteisyys ja yritysten vastuu ympäristöstä ja henkilöstöstään. Avoimuuteen pyritään muun muassa sillä, että "yritysten tulee jatkossa raportoida vastuukysymyksistä täsmällisellä ja vertailukelpoisella tavalla".

Yhtiöiltä edellytetään uusissa linjauksissa vastuullisuuden ulottamista myös alihankintaketjuihin.

Kuluneen viikon aikana Suomen ja maailman talousennusteet ovat synkistyneet entisestään. Hautalan mukaan tämän ei kuitenkaan pidä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin tai huonosti vastuullisuus yrityksissä toteutuu.

Hän toteaa, että heikon taloussuhdanteen aikana esimerkiksi valtion tuotto-odotukset yhtiöille eivät voi olla kovin korkeita. Samalla valtio voi hänen mukaansa näyttää muille esimerkkiä pitkäjänteisyydestä sekä omistaja-arvon kasvattamisessa että henkilöstöpolitiikassa.

Käytännössä valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin keinot vaikuttaa suoraan yhtiöihin ovat rajalliset. Hautala pitää tärkeimpänä vaikutuskeinona aktiivista vuorovaikutusta yhtiöiden hallitusten puheenjohtajien kanssa. Hän nostaa käytännön esimerkiksi valtio-omisteisen turveyhtiö Vapon.

"Käyn esimerkiksi Vapon johdon kanssa keskustelua ja yritän tulkita heille yhteiskunnan odotuksia ja miettiä heidän kanssaan sitä, miten Vapo voisi muuttua aidosti uusiutuvan energian yhtiöksi. Viimeksi eilen kirjoitin heille kannustavan viestin, jossa korostin, että Vapo on historiansa aikana ennenkin muuttunut radikaalisti. Sen alkuperäinen tehtävä oli turvata suomalaisten halkojen saanti ja vasta myöhemmin siitä tuli turveyhtiö. Ehkä siitä voi siis tulla vielä jotain muutakin", Hautala sanoi Vihreälle Langalle.

Valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemiseen ei periaatepäätöksessä oteta yksityiskohtaisesti kantaa. Valtion palkitsemisohjeet on kuitenkin tarkoitus uudistaa lähiaikoina.

Valtion osin tai kokonaan omistamia yhtiöitä ovat Vapon lisäksi esimerkiksi Neste Oil, VR, Finnair, Fortum ja Patria.




Viite