Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Ville Niinistö.
Ratkaisujen päivät. Ville Niinistö ja muu hallitus ratkaisevat seuraavaksi kestävyysvajetta.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Ratkaisujen päivät. Ville Niinistö ja muu hallitus ratkaisevat seuraavaksi kestävyysvajetta.

Hallitus siirtyi soteriihestä kehysriiheen

24.3.2014 10.02

Lasse Leipola

Eilen sunnuntaina sote-uudistuksesta sopuun päässyt hallitus jatkaa tänään maanantaina kiireistä kevättään kehysriihellä.

Huomenna tiistaina päättyvässä riihessä pitäisi sopia valtiontalouden sopeutuksesta, eli leikkauksista ja veronkorotuksista sekä rakenneuudistuksista, joiden yhteistarve on arviosta riippuen noin jopa kahdeksan miljardia euroa.

Eilinen sotesopu paikkaa osaltaan kestävyysvajetta karsimalla hallinnollista päällekkäisyyttä. Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta viidelle sote-alueelle, joista kullakin asuu noin miljoona suomalaista.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kiitteli sotesopua sunnuntaisessa tiedotteessa:

”Vihreiden mielestä se vastaa hyvin nykyaikaiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle asetettuihin vaativiin haasteisiin. Olemme koko ajan halunneet joustavasti etsiä vaihtoehtojen joukosta kestävää ja uskottavaa uudistusta. Tämä on yksi niistä vaihtoehdoista, joita olemme alun pitäen pitäneet hyvänä.”

Niinistö kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että hallituksen lisäksi sote-neuvotteluihin osallistuivat myös oppositiopuolueet.

”Olemme iloisia siitä, että kaikki puolueet ovat yhdistäneet näkemyksensä hyvän ratkaisun taakse. Se lisää kansalaisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon Suomessa”, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa, toisin kuin esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi, kaikki hallituspuolueet olivat mukana soteneuvotteluissa.

”Tämä malli oli yksi kuuden hengen loppuviikon työryhmän ehdotuksista. Keskusteluja opposition kanssa käytiin sitten kahden hallituksen edustajan johdolla, mikä oli siis viestin välittämistä ja ihan luontevaa. Itse soitin muun muassa suoraan myös (keskustan puheenjohtaja Juha) Sipilälle ja keskustelin hänen kanssaan vaihtoehdoista”, Niinistö kertoo Vihreälle Langalle.

Hän arvioi, että sotesovun esittämisessä neljän suurin puolueen keskinäisenä saavutuksena on kyse jonkilaisesta irtopisteiden keruusta:

”Vihreille tärkeintä oli kestävän tulevaisuusratkaisun aikaansaaminen ihmisten perusterveydenhuollon vahvistamiseksi.”

Juttuun on lisätty neljä viimeistä kappaletta kello 10.19.

vihreät  terveydenhuolto 
Viite