Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Politiikkariihi.
Varoja luonnosta. Hallitus esittää luonnonvarojen käytön lisäämistä. Mikael Ahlfors

Varoja luonnosta. Hallitus esittää luonnonvarojen käytön lisäämistä.

Hallitus toivoo luonnonvaroista pelastusta Suomelle

25.2.2009 9.43

Jukka Vahti

Hallituksen kaksipäiväisessä politiikkariihessään eilen illalla valmiiksi saamasta kannanotosta löytyy jotain uutta, vanhaa ja lainattua.

Uutta on se, että kannanotossa luonnonvarapolitiikan merkitystä korostetaan hallitusohjelmaa painokkaammin: kannanotossa asetetaan tavoitteeksi Suomen nostaminen johtavaksi luonnonvarojen ja materiaalien kestävän ja taloudellisen hyödyntämisen maaksi.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan luonnonvarojen hyödyntämisen keinot tarkentuvat muun muassa Sitran johdolla valmisteltavassa kansallisessa luonnonvarastrategiassa.

"En uskalla liian pitkälle mennä sanomaan, mitä luonnonvarojen hyödyntäminen käytännössä vaatii. Joka tapauksessa se pitää tehdä kestävän kehityksen periaatteiden mukaan”, Vanhanen sanoi Vihreälle Langalle politiikkariihen tiedotustilaisuuden jälkeen tiistai-iltana.

”Varsinkin kasvavien luonnonvarojen mahdollisuuksia jää hyödyntämättä. Osittain se on teollisuuspoliittinen ongelma, paperiksi ja selluksi ei enää kannata kaikkea tehdä."

Uusiutuvien luonnonvarojen ohella Vanhanen piti tärkeänä myös mineraalien hyödyntämistä. Tämä tarkoittaa käytännössä erilaisten kaivoshankkeiden vauhdittamista.

"Niiden hyödyntäminen on herkkä asia, jossa pitää toisaalta välttää ylilyöntejä, mutta kuitenkin uskaltaa myös rohkeasti hyödyntää mineraaleja", kaksipäiväisestä riihestä silminnähden väsynyt pääministeri sanoi.

Vanhaksi kannanotossa voi laskea pyrkimyksen suomalaisten työurien pidentämiseen, joka on ollut hallituksen tavoitteena alusta alkaen. Uutta ovat tosin keinot, joilla siihen pyritään: hallitus haluaa muun muassa nostaa vanhuuseläkeiän 63:sta 65:een vuoteen ja toisaalta myös vauhdittaa abiturienttien pääsyä opiskelemaan.

"Eläkejärjestelmä on luotu ihan toisenlaiseen maailmaan, jolloin myös ihmisten yleinen elinikä oli huomattavasti lyhyempi kuin nyt. Me elämme pidempään, ja se johtaa siihen, että eläkeikää on pakko nostaa, ei tässä ole sen kummemmasta asiasta kysymys", valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi politiikkariihen tiedotustilaisuudessa.

Kannanotossa katsotaan taaksepäin myös siinä mielessä, että hallitus sopi Tupo-henkisesti valmiudesta tehdä veronalennuksia, jos se saa vastineeksi työmarkkinajärjestöjen neuvotteluista maltillisia palkkaratkaisuja.

Lainattuna kannanotossa voi pitää kaikuja pääministeri Vanhasen tammikuussa esittämästä Suomen "kolmannesta tiestä", joka vastasi muun muassa Britannian Labour-puolueen aiempia linjauksia. Vanhanen sanoi tuolloin, että valtion on otettava vahvempaa roolia markkinataloudessa.

Politiikkariihen tähän viitataan muun muassa kasvuprojektilla, jossa arvioidaan valtion ja julkisen sektorin roolia talouden vahvistamisessa "tilanteessa, jossa yksityisen sektorin riskinottokyky ja -halu saattaa useiden vuosien ajan olla totuttua heikompi".

luonnonvarat 
Viite