Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitusohjelma tai ryhmäkuri eivät estä: turkistarhaus voidaan kieltää

25.10.2012 14.07

Lasse Leipola

Ainakin kokoomus, demarit, keskusta, perussuomalaiset ja vihreät antavat edustajilleen vapaat kädet päättää, miten äänestää, kun turkistarhausta vastustava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Näin ollen hallitusohjelman kirjaukset tai ryhmäkuri eivät ole esteenä turkistarhauksen lakkauttamiselle, jos edellä mainituista puolueista löytyy riittävästi kannattajia.

Tänään torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa paljastettiin, että tarvittavat 50 000 nimeä on saatu kerättyä ja laki päätyy eduskunnan käsiteltäväksi. Tilaisuudessa nousi esille kysymys siitä, annetaanko kansanedustajien päättää kantansa itse vai tuleeko heidän äänestää ryhmäkurin tai hallitusohjelman mukaan.

Rkp:ssä asiasta ei ole edes keskusteltu, koska kaikki sen edustajat vastustavat aloitetta. Kristillisdemokraattien mukaan hallitusohjelma sitoo vastustamaan aloitetta. Vasemmistoliiton edustaja ei saapunut tilaisuuteen kertomaan ryhmänsä kantaa.

Viime toukokuussa käynnistyneessä keräyksessä yli 55 000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhauksen harjoittaminen Suomessa.

Eduskuntapuolueiden edustajat kiittelivät järjestöjen aktiivisuutta ja korostivat lakialoitteen tärkeyttä.

Näin puolueet suhtautuvat asiaan

  • KESKUSTA: Turkisalan tulevaisuus riippuu markkinoista ja kotimaista toimintaa on kehitettävä. Eduskuntaryhmä pyrkii yksimielisyyteen, mutta ryhmän kantaa vastaankin saa äänestää.
  • KOKOOMUS: Eduskuntaryhmässä on sekä kannattajia että vastustajia. Ei ryhmäkuria: jokainen äänestää omantuntonsa mukaan.
  • KRISTILLISET: Tulkitsee hallitusohjelmaa siten, että turkistarhausta on puolustettava.
  • PERUSSUOMALAISET: Eduskuntaryhmässä on sekä kannattajia että vastustajia. Ei ryhmäkuria: jokainen äänestää omantuntonsa mukaan.
  • RKP: Kaikki kannattavat turkistarhauksen jatkumista.
  • SDP: Puolueessa ovat edustettuina molemmat ääripäät ja enemmistö on jossain niiden välillä. Ei ryhmäkuria: jokainen äänestää omantuntonsa mukaan.
  • VASEMMISTOLIITTO: Tukee todennäköisesti aloitetta ja haluaa lakkauttaa turkistarhauksen.
  • VIHREÄT: Tukee aloitetta ja haluaa lakkauttaa turkistarhauksen.

turkistarhaus 
Viite