Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Harvinainen veriteko suojelualueella - "Nykyään muutama vuodessa"

23.8.2012 12.18

Sammeli Heikkinen

Pohjois-Savossa on paljastunut metsästysrikos. Rengastajat löysivät heinäkuussa Juvan Iso-Huppion soidensuojelualueelta sääksen pesältä kahden poikasen lisäksi kuolleen emolinnun. Sääksiemo toimitettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkittavaksi.

Tutkimuksessa selvisi, että kuoleman oli aiheuttanut linnun sisäonteloihin tunkeutunut hauli. Hauli ei ollut tappanut lintua välittömästi, vaan siitä aiheutui vatsakalvon tulehdus, joka tappoi sääksiemon hitaasti ja tuskallisesti. Kahta poikasta jäi yksin huoltamaan koiraslintu.

Yli-intendentti Jari Valkama Luonnontieteellisen museon rengastustoimistosta kertoo, että petolintujen ampumistapauksia sattuu edelleen silloin tällöin, vaikka tilanne on parantunutkin valtavasti muutaman vuosikymmenen takaisesta.

"Tuolloinhan vaino oli systemaattista ja joitakin lajeja sai ampua laillisestikin. Nykyään näitä tulee ehkä muutama vuodessa, joskus vain yksikin."

Viime kesänä Kuhmossa paljastui niin ikään sääksen ampuminen. Ei kuitenkaan ole tiedossa, kuinka paljon on sellaisia tapauksia, joissa lintu ammutaan ja piilotetaan tai jää muuten löytymättä.

"Viime vuonna Hämeessä oli tapettu huuhkajan poikasia. Tapaus tuli esiin vain siksi, että alueella oli käynnissä eräs lajikohtainen tutkimus", Valkama kertoo.

Valkaman mukaan eniten vainottu petolintu on kanahaukka, jota häiritään myös pesiä hävittämällä. Jos sääksen tappaja jää kiinni, häntä odottaa 1700 euron korvausmaksu sekä muut oikeudelliset seuraukset.

Juttu päivitetty: Sakko muutettu korvaukseksi.

salametsästys  sääksi 
Viite