Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Eeva Jaakkola ja Omar Esparza.
Omaiset. Eeva Jaakkola ja Omar Esparza puhuivat Turun puoluekokouksessa toimittajille.Lasse Leipola

Omaiset. Eeva Jaakkola ja Omar Esparza puhuivat Turun puoluekokouksessa toimittajille.

Hautala: Kauppasopimukset jyräävät ihmisoikeudet EU:n Meksiko-suhteissa

23.5.2010 13.50

Anu-Elina Lehti

EU:n tulisi pohtia voiko se jatkaa vapaakauppasopimusta ihmisoikeuksia rikkovan Meksikon kanssa, totesi Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala puoluekokouksen lehdistölounaalla sunnuntaina.

Hautalan mukaan EU on valitettavan usein kiinnostuneempi kauppasuhteidensa laadusta kuin ihmisoikeuksien toteutumisesta. Vapaakauppasopimuksessa on erillinen ihmisoikeuspykälä. Hautalan mukaan sopimusta tulisi nyt verrata Meksikon ihmisoikeustilanteeseen.

Suomalainen ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkola ja meksikolainen Beatriz Cariño surmattiin Meksikon Oaxacassa huhtikuun lopulla.

”Maailmassa hyvin monia ihmisiä surmataan siksi, että he puolustavat ihmisoikeuksia. Euroopan Unionin tehtävä on puolustaa näitä ihmisiä. Tärkeää on myös se, että syylliset tuomitaan. Samalla pitäisi voida läpivalaista Meksikon korruptoitunutta järjestelmää, joka synnyttää nämä rikokset.”

Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassi ja Heidi Hautala olivat kutsuneet puoluekokouksen lehdistötilaisuuteen Jyri Jaakkolan äidin Eeva Jaakkolan sekä Cariñon aviomiehen Omar Esparzan. Omar Esparza vierailee Euroopassa tarkoituksenaan edistää Oaxacan ihmisoikeustilannetta ja murhien tutkintaa.

”Näen Suomessa paljon solidaarisuutta, suomalaisilla on nyt tilaisuus muuttaa monen ihmisen tulevaisuus Oaxacassa,” Esparza sanoi.

Hautala ja Hassi pyrkivät lisäämään painetta Meksikon viranomaisia kohtaan, jotta nämä murhat selvitettäisiin ja niihin liittyvä rankaisemattomuus saataisiin loppumaan.

Eeva Jaakkola kertoi olevansa järkyttynyt, että väkivalta jatkuu yhä Oaxacassa.

”Viime viikolla San Juan Copalan johtaja ja hänen vaimonsa murhattiin. Sitä ei tietääkseni ole uutisoitu Suomessa. ”

Jaakkola kertoi puhuneensa poikansa kanssa matkan vaaroista paljon etukäteen.

”Jyri oli aikuinen mies ja vastasi omista tekemisistään, mutta kunnioitimme suuresti hänen vakaumustaan. Hänelle oikeudenmukaisuus oli hyvin tärkeää. Hän halusi ihmisarvoisen elämän kaikille. Hän ei pitänyt omaa elämäänsä arvokkaampana kuin meksikolaisten alkuperäiskansan elämää. Hän tiesi vaarat.”




Viite