Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Satu Pitkänen

Laatuongelmia. Greenpeacen käsiinsä saamien dokumenttien mukaan reaktorirakennusta hitsattiin kuukausia ilman hitsausohjeita. Greenpeace / Satu Pitkänen

Laatuongelmia. Greenpeacen käsiinsä saamien dokumenttien mukaan reaktorirakennusta hitsattiin kuukausia ilman hitsausohjeita.

Hautala vaatii selvitystä Olkiluodon ongelmista

20.8.2008 9.21

Vihreä Lanka

Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala vaatii välittömästi riippumatonta kansainvälistä selvitystä Olkiluodon ydinvoimalatyömaan turvallisuus- ja laatuongelmista.

Ajankohtaisen kakkosen mukaan työmaalla on tehty hitsaustöitä pitkään ilman asianmukaista ohjeistusta ja pätevyysvaatimukset täyttävää hitsaustyön johtoa.

Eilen tiistaina esitetyn ohjelman mukaan ydinvoimalatyömaan urakoitsija Bouygues kieltää työntekijöitä puhumasta projektiin liittyvistä asioista ulkopuolisten kanssa.

Bouyguesin pääluottamusmiehen mukaan työntekijöitä on kielletty erityisesti kertomasta työmaan laatuongelmista. Niistä ei ole saanut puhua myöskään työn tilaajalle Teollisuuden voimalle.

”Näissä oloissa on mahdotonta luottaa Teollisuuden voimaan ja reaktoria rakentavan ranskalaisen Bouygues-yhtiön turvallisuuskulttuuriin”, Hautala sanoo

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on pyytänyt Säteilyturvakeskusta selvittämään, onko työntekijöitä kielletty puhumasta työmaan ongelmista. Ajankohtaisen kakkosen tietojen mukaan Stuk ei ole vielä vastannut ministerille.

Hautala ihmettelee myös Säteilyturvakeskuksen roolia. Hänen mukaansa Stuk on esittänyt, että valvonnan laiminlyönnit koskisivat ainoastaan turvallisuuden kannalta vähemmän kriittisiä asennushitsauksia.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen hallussa olevien hitsausohjeiden mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, Hautala huomauttaa.

Riippumattomuuden takaamiseksi ydinturvallisuuden valvonta tulisi Hautalan mielestä siirtää työ- ja elinkeinoministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriöön tai vaihtoehtoisesti ympäristöministeriöön.

”Esimerkiksi Saksassa ympäristöministeriö vastaa myös ydinturvallisuudesta”, Hautala sanoo.

Hautalan mukaan Olkiluoto 3:n rakentamisessa tapahtuneet lukuisat virheet osoittavat jälleen kerran, ettei ydinvoima voi olla maailmanlaajuisesti ratkaisu energiakysymyksiin.

”Jos näin suuret ongelmat ja salailu ovat mahdollisia hallintokulttuuriltaan erinomaisessa Suomessa, on helppo kuvitella, että kehittyvien maiden ydinvoimahankkeissa tulee väistämättä paljon suurempia ongelmia.”

Juttua on päivitetty 20.8.2008 klo 12.06.
Viite