Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Mikael Ahlfors

Heidi Hautala ja Satu Hassi europarlamenttiin

7.6.2009 23.00

Vihreä Lanka

23.00 Vihreät on julistettu vaalivoittajaksi. Tässä mennään jo varmaan monta desibeliä yli melurajojen. Vihreiden äänikuningattaret Satu Hassi ja Heidi Hautala saapuvat omiensa pariin.

”Täydellinen suunnittelu ja täydellinen toteutus. Aivan mahtavaa joukkopeliä, mutta, uskallanko sanoa, aikamoista riskipeliä myös”, sanoo Hautala.

Tämä on samalla puolueen puheenjohtajan Anni Sinnemäen ensimmäinen vaalivoitto.

”Kiitos todella paljon kaikille jotka olivat ehdolla. Jokainen ehdolla ollut teki listasta sellaisen, että ihmiset halusivat valita juuri meidän listalta”, Sinnemäki sanoo.

Hän muistuttaa, että vaalitulos tehtiin nimenomaan jalkatyöllä – kampanjan budjetti oli tulosta pienempi.

”Euroopassa ratkaisua odottavat ilmastokriisi, Kööpenhaminan ilmastokokous ja finanssikriisi. Mutta luulen, että tänä iltana meidän kannattaa olla onnellisia. Mä rakastan teitä kaikkia”, Sinnemäki sanoo. 

22.27 Jutta Urpilainen valittelee televisiossa vaalitappiota. DTM on vauhkona.

Vihreiden Satu Hassi ja Heidi Hautala pääsevät tekemään Brysselissä töitä entistä suuremmassa parlamenttiryhmässä.

"Vihreät voittivat. Aina on hyvä olla vihreä, meillä on niin hyvää porukkaa. Me ollaan oikeasti parhaita", Panu Laturi tuulettaa lavalla.

Jukka Relanderin mukaan myös vihreiden vaalibileet ovat omaa luokkaansa.

"Meillä meno on aina nousujohteista", Relander sanoo.

22.09 WUHUUUUUUUU!!!!!!!! DTM riehaantuu ja tärykalvoissa on pitelemistä. Vihreät ovat saamassa kaksi meppiä europarlamenttiin.

Kädet nousevat kattoon ja Rosa Meriläinen huutaa Timo Juurikkalan nimeä. Juurikkala voinee huokaista helpotuksesta – ja alkaa suunnitella kansanedustajan uraansa.

22.07 Heidi Hautala on ohittanut Satu Hassin äänissä. Hautala on saanut yli 52 000 ääntä, kun äänistä on laskettu 94,4 prosenttia. Valtakunnan äänikuningas on Timo Soini, joka on tällä hetkellä saanut yli 120 000 ääntä.

Koko EU:n tulos lupaa tällä hetkellä vihreiden europarlamenttiryhmälle 50 meppiä.

Tunnelma DTM:ssä tiivistyy, kun Rosa Meriläinen marssittaa lavalle eurovaaliehdokkaita antamaan kommentteja. Jännitys tiivistyy ääntenlaskennan lähestyessä loppuaan. Tuleeko vihreille yksi vai kaksi paikkaa?

21.52  86 prosenttia äänistä on laskettu. Demareiden meppiennuste on jo laskenut kahteen, mutta vihreille ennuste lupaa edelleen vain yhtä paikkaa. Tällä hetkellä myös rkp näyttäisi saavan yhden paikan parlamenttiin. Helsingin ääniä ei ole vielä kuitenkaan laskettu loppuun.

Satu Hassin ja Heidi Hautalan ääniero on muutaman sadan luokkaa. Hautala on voittanut Timo Soinin Vuosaaren äänestysalueella.

Muualla Euroopassa vihreät ovat saamassa hyvin lisäpaikkoja europarlamenttiin.

"Vihreiden ryhmä europarlamentissa tulee kasvamaan paljon ja tulemme olemaan neljänneksi suurin ryhmä", puoluesihteeri Laturi sanoo.

21.36 Viimeisillään raskaana oleva eurovaaliehdokas Emma Kari on toiveikas kahden paikan suhteen.

Laskettu aika on kahden viikon päästä, mutta Kari halusi "totta kai" tulla vaalivalvojaisiin.

"Teimme vauvan kanssa diilin, että hän pysyy vielä tämä illan sisällä", Kari hymyilee.

Toivottavasti vihreät saavat kaksi paikkaa, eikä Kari joudu järkyttymään.

"Vauva alkoi potkimaan, niin paljon sitä pelotti, että Sari Essayah vie meidän toisen paikan."

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Kari on saanut tähän mennessä parituhatta ääntä.

21.05 Ylen isosta pajasta palannut puoluesihteeri Panu Laturi on juhlatunnelmissa noustessaan DTM:n lavalle.

"Meillä oli aktiivisin, ahkerin, paras kampanja", Laturi huutaa ja yleisö mylvii riemuissaan.

Eurovaalitulos tulee Laturin mukaan aiheuttamaan muutoksia Suomen puoluekarttaan.

"Jos kokoomus tippuu kolmeen paikkaan, se on Jyrki Kataisen ensimmäinen vaalitappio. Jos demarit tippuvat kahteen paikkaan, osa puolueen ihmisistä tulee vaihtumaan. Tämä on merkittävä muutos. Näiden vaalien jälkeen olemme todennäköisesti yhtä suuria kuin demarit."

20.49 Timo Juurikkala siemailee hermostuneesti juomaansa. Hän pyrki eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuonna 1995 ja on sen jälkeen jäänyt vaaleissa muutaman sadan äänen päähän kansanedustajan paikasta.

Jos vihreät saavat kaksi paikkaa europarlamenttiin ja toinen mepeistä on Heidi Hautala, Juurikkala nousee eduskuntaan.

"Olen tottunut jännittämään monissa vaaleissa, mutta kyllähän tämä melko varmalta näyttää", Juurikkala sanoo.

Varmana hän uskaltaa pitää eduskuntaan nousuaan vasta puolentoista tunnin päästä.

"Mielelläänhän sitä menisi etuovesta, mutta kyllä minulle keittiönovikin käy."

Jos paikka eduskuntaan aukeaa, aikoo Juurikkala juhlia "perusteellisesti".

20.35 Osmo Soininvaara nousee lavalle ja antaa vaaliennusteensa. Soininvaara povaa kokoomukselle ja keskustalle kolmea paikkaa, vihreille ja demareille kahta paikkaa sekä perussuomalaisille, kristillisdemokraateille ja vasemmistoliitolle yhtä paikkaa.

Soininvaaran mukaan vihreiden kaksi paikkaa ovat selvät.

"Näistä vaaleista tulee kuitenkin hyvin jännät", Soininvaara sanoo.

20.20 Tunnelma DTM:ssä on innostuneen hermostunut. Vihreiden ääniharava on tällä hetkellä Satu Hassi yli 21 000 äänellä. Seuraavana on Heidi Hautala yli 20 000 äänellä.

Kaikki ennakkoäänet on nyt laskettu ja puolueiden saamat meppipaikat ovat pysyneet samoina. Vihreiden kannatusprosentti on 11,2 prosenttia.

Päivittyvää tilannetta voi seurata suoraan Ylen tulospalvelusta.

20.05 Ennakkoäänet ovat julki ja tilanne näyttää seuraavalta: Kokoomus, keskusta ja Sdp ovat saamassa ennakkoäänten mukaan kukin kolme paikkaa ja vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kukin yhden.

Tunnelma DTM:ssä on sähköinen ja hälisevä.

Kampanjapäällikkö Ville Tuominen astuu lavalle.

"Tällä hetkellä vihreiden kannatusprosentti on 11,4, mikä on selkeästi parempi kuin viimeksi. Meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet saada kaksi paikkaa näillä äänillä", Tuominen sanoo ja DTM hurraa.

Osmo Soininvaara tarttuu mikkiin.

"Pitäisi tapahtua jotain aivan kummallista, ettei kahta paikkaa tule. 12 prosenttia riittää kahteen paikkaan ja vihreät on perinteisesti tästä petranneet", Soininvaara sanoo.

Hän muistuttaa, että Helsingin äänet tulevat aina viimeiseksi ja vihreät saivat Helsingistä viimeksikin rutkasti ääniä.

19.48 Rosa Meriläinen avaa illan.

"Täällä olevilla on monia asioita, joita jännittää. Moni on äänestänyt eurovaaleissa. Osa on saattanut äänestää myös eduskuntavaaleissa. Jos joku istuvista kansanedustajista nousee eduskuntaan, nousee hänen tilalleen Timo Juurikkala", Meriläinen sanoo.

Myös Juurikkala saapuu vaalivalvojaisiin myöhemmin illalla.

Tunnelma DTM:ssä alkaa jännittyä. Screeniltä näkyy Ylen vaalivalvojaiset ja kaikki odottavat, kun noin kymmenen minuutin kuluttua ennakkoäänet julkistetaan.

19.30 Vihreä on illan väri DTM:ssä. Vihreät ilmapalloryppäät koristavat yökerhoa ja vihreää juhlaväkeä valuu paikalle. Vihreä Lanka seuraa vihreiden valtakunnallisia vaalivalvojaisia livenä DTM:stä.

Ennakkoäänten tulos julkistetaan kahdeksalta vaaliuurnien sulkeuduttua. Valvojaisblogi päivittyy pitkin iltaa aina kello yhteentoista asti, jolloin Brysseliin lähtevät 13 suomalaismeppiä ovat selvillä.

eurovaalit 






Viite