Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mari Mäkiö / heidihautala.fi

Heidi Hautala.
Takaisin Brysseliin! Heidi Hautala oli edellisissä eurovaaleissa vihreiden ääniharava. Mari Mäkiö / heidihautala.fi

Takaisin Brysseliin! Heidi Hautala oli edellisissä eurovaaleissa vihreiden ääniharava.

Heidi Hautala lähtee ehdolle eurovaaleihin – valmis myös komissaariksi

27.2.2014 14.01

Minna Suihkonen

Heidi Hautala asettuu vihreiden ehdokkaaksi eurovaaleihin. Hän on valmis myös komissaariksi, jos Suomi ehdottaa tehtävään miestä sekä naista.

Hautalan mielestä komissaariehdokas pitäisi valita nykyistä avoimemmin.

"Suomessa ei ole koskaan käyty avointa keskustelua siitä, mitä komissaarilta odotetaan. Keskustelua ei saa jättää vain yhden puolueen kabinetteihin."

Euroopan parlamentissa Hautala keskittyisi muun muassa puolustamaan ihmisten oikeutta yksityisuuden suojaan tiedustelupalveluja vastaan ja finanssimarkkinoiden vastuullisuuden valvontaan.

Hautala on ollut Euroopan parlamentissa kahteen otteeseen, vuosina 1995–2003 ja 2009–2011. Europarlamenttikausiensa välissä hän on toiminut kansanedustajana.

Viime eurovaaleissa vuonna 2009 Hautala oli vihreiden ääniharava. Hän sai lähes 59 000 ääntä, mikä oli vaalien viidenneksi suurin äänimäärä.

Hautala jätti europarlamentin kesken kauden, kun hänet valittiin Kataisen hallitukseen kehitysyhteistyöstä ja valtion omistajaohjauksesta vastaavaksi ministeriksi vuonna 2011.

Europarlamentissa Hautala tuli tunnetuksi erityisesti ihmisoikeuksiin ja unionin päätöksenteon läpinäkyvyyteen liittyvien asioiden ajajana.

Hautala erosi kehitysministerin paikalta lokakuussa 2013 Arctia Shipping -yhtiön johdon ohjaamiseen liittyneen kohun vuoksi. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ilmoitti helmikuun alkupuolella, että Hautala ei rikkonut lakia Arctia Shipping -asiassa.

Hautalan mukaan oikeuskanslerin päätös ei vaikuttanut hänen ratkaisuunsa lähteä eurovaaleihin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö totesi Hautalan ehdokkuuden julkistustilaisuudessa, että kokeneena ja arvostettuna eurooppalaisena poliitikkona Hautalalla on läpi mennessään hyvät mahdollisuudet saada vastuullisia tehtäviä Euroopan parlamentissa.

Juttua on muokattu kello 14.34 ja 15.39.

vihreät  eurovaalit 
Viite